548
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het is tijd voor een ouderendisco!

Dansen helpt artritis bij ouderen namelijk tegengaan

Zelden kom ik zulk vrolijk nieuws tegen als vandaag. Ouderen (denk aan 80 jaar en ouder) zouden moeten gaan dansen. Ze hebben dan minder last van de artritis in de knieën en ze lopen er sneller door.

Dat blijkt uit een klein maar fijn onderzoek onder 34 ouderen, vooral vrouwen.

Is dansen een vrouwending en staan mannen aan de kant te kijken wie het leukste meisje is? Mocht dat zo zijn dan doen ze zichzelf dus behoorlijk te kort.

Het zal iedereen duidelijk zijn dat 34 proefpersonen niet overdreven veel is, maar kom op: het is het eerste onderzoek op dit gebied. De volgende keer doen we een ouderendisco en hebben op die manier heel wat meer proefpersonen. De deelnemers waren gemiddeld 80 jaar en hadden knie- en heupklachten. Versleten zeggen we meestal, maar de dokter heeft dat liever niet en corrigeert: artritis. Ze werden in twee groepen verdeeld en dansten minstens twee keer per week gedurende 45 minuten. Het onderzoek duurde twaalf weken lang.

Na die twaalf weken was het gebruik van pijnstillers onder de dansers met 39 procent gedaald, maar in de groep die niet danste met 21 procent gestegen. Waarom dat gestegen was? Dat melden de onderzoekers niet. Groen van jaloezie?

Dat de ouderen door het dansen ook sneller liepen is volgens de onderzoekers belangrijk. Vooral bij het oversteken van de straat en als je snel naar de WC moet. Het houdt de ouderen onafhankelijk en dat is goed voor hun gevoel van zelfvertrouwen.

De onderzoekers hebben het onmiddellijk over danstherapie. Noem het therapie en er is meer kans dat het serieus wordt genomen. Net als muziek, het grootste geschenk voor de mens. Daar hoef je toch eigenlijk ook niet het woord therapie achter te zetten. Of zingen. Alles wat ouderen doen is tegenwoordig therapie. Mijn moeder moet regelmatig naar de bezigheidstherapie.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)