3.448
117

Boekvertaler, freelance redacteur

Maarten van der Werf (1970) is boekvertaler, freelance redacteur en nog een paar dingen. En hij publiceert af en toe wat. Hij schreef onder meer in De Volkskrant, NRC Next en Contrast.

Het is tijd voor een vuurwerkverbod

Vuurwerk moet verboden worden. Dat zal wel weer kunnen rekenen op reacties als 'betutteling' of 'inperking van de vrijheid', maar vuurwerk maakt Nederland onnodig onveilig. 

Rijswijk, de nacht van 31 december op 1 januari iets na twaalven, ca. 1979
Ik ben een jaar of negen. Zoals gebruikelijk om twaalf uur gaan we met de hele familie naar buiten om het vuurwerk te bekijken dat op straat wordt afgestoken. Een van de puberende jongens uit de vindt het leuk om me een vuurroos tussen de benen te gooien om me te sarren. Van schrik tracht ik weg te springen, maar op een of andere manier blijft het ding bij me in de buurt. Het is niet de eerste keer en het zal ook de laatste keer niet zijn dat vuurwerk tegen me wordt gebruikt.

De jongens zijn al dagen voor de jaarwisseling bezig met knallen. Dat laatste is niet het ergste – de knallen zijn nog niet zo hard. Wel dat ze natuurlijk van de gelegenheid gebruik maken vooral jongere kinderen te pesten en te intimideren door vuurwerk naar ze te gooien. Ik ga in de week voor oudjaar tot vele jaren later niet op mijn gemak de deur uit.
Rijswijk, enige dagen voor oudjaar, ca. 1984
Ik ben nu een jaar of dertien. Samen met mijn moeder loop ik om een boodschap te doen naar het plaatselijke winkelcentrum. Om daar te komen moeten we onder een viaductje onder het station door. U raadt het al: een lummel gooit een strijker in het poortje. Het geluid weerkaatst en kan niet weg, dus het is heel hard. Voor mij is het hooguit hinderlijk, maar mijn moeder is aan een oor doof, waardoor het geluid erg hard binnenkomt. Huilend vervolgt ze aan mijn zijde de weg naar huis.
Rijswijk, oudejaarsavond, ca. 1989
We vieren oudjaar in familiekring. Mijn tante zit op de bank onder het grote voorraam van onze doorzonwoning in gesprek met de rest van het gezelschap. Een harde knal klinkt. Het glas gaat vervaarlijk heen en weer en een grote kruitvlek is zichtbaar op het raam. Wie weten we niet, maar vermoedelijk dacht een struinende puber uit de buurt leuk te zijn en gooide een strijker tegen het raam – welgetimed, wat hij moet op contact zijn ontploft. Mijn tante komt met een flinke schrik en tuitende oren vrij – en met het schrikbeeld van wat er had kunnen gebeuren als het grote raam tien centimeter achter haar was gebroken en de scherven op haar waren neergedaald.
Amsterdam, oudejaarsavond 2011
Ik ben met een vriendin onderweg met de fiets naar een feestje. De dame in kwestie is al doodsbang voor vuurwerk, is in deze tijd liever niet op straat en heeft al een middeltje genomen om rustig te worden. We passeren een groepje jongens. Ze schrikt, want groepjes jongens zijn in deze tijd altijd een potentieel gevaar, en inderdaad gooit een van hen strijker – precies  in het mandje voorop haar fiets. Ze springt van de fiets af en opnieuw  is mijn gezelschap in tranen. Het incident is des te pijnlijker aangezien haar angst wordt bevestigd en de deur uitgaan er volgend jaar beslist niet gemakkelijker op zal worden. Ik slinger wat schuttingtaal de straat in waarin de jongens zijn weggerend en concludeer dat er behalve het volume van de knallen bar weinig is veranderd. En dat ik niet begrijp waarom we wat een feest moet zijn al zo lang zo laten verzieken.  
Er zullen wel weer een hoop mensen beginnen te mekkeren over ‘betutteling’ en ‘inperking van hun vrijheid’, maar ik ben er wel klaar mee: het wordt tijd voor een vuurwerkverbod. Ik denk niet dat een samenleving hoeft toe te staan dat hufterige pubertjes middelen tot vernieling, pesterij, brandstichting, verminking, haantjesgedrag en intimidatie vrij kunnen verkrijgen en daarmee Nederland dermate onveilig maken dat mensen zich dagenlang niet veilig voelen op straat, nog afgezien van de milieuschade en het dierenleed dat vuurwerk teweegbrengt. Voor mij is die prijs in ieder geval veel te hoog.

Lees ook op Joop: Nog één keer knallen

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (117)