1.335
65

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het is tijd voor wat oudtestamentische toorn

Is de pink van Rutte, Wilders en Verhagen dikker dan het lid van hun vader?

Volgens Elsevier is Geert Wilders bereid pijnlijke bezuinigingen te accepteren als daar voldoende “immateriële concessies” tegenover staan. Hij bedoelt metd at laatste asielzoekers en immigratie, aldus de site van het rechtse weekblad. De Volkskrant kopt: ‘Is dit het moment om Nederland 3 te killen?’

Daarmee laten Wilders en de PVV zien waar hun hart ligt. De sociale paragraaf uit het programma – die tot vergelijkingen met de SP heeft geleid – is boterzacht en wordt ingeleverd voor waar het de politieke chauvinisten werkelijk om gaat: de deur dicht voor moslims, minimumstraffen, ontmanteling van kunst, cultuur, publieke omroep en ontwikkelingssamenwerking. Wilders komt oorspronkelijk uit de libertaire vleugel van de VVD die zo weinig mogelijk bemoeienis van de staat met de economie nastreeft en de verzorgingsstaat zo beperkt mogelijk wil houden: de ‘fuck you-maatschappij’ waarin alleen de particuliere eigendom heilig en onschendbaar is.

Maandagochtend gaf Kustaw Bessens in De Pers een paar tips aan de drie in het Catshuis om er zonder veel problemen uit te komen. Een van zijn adviezen: het CDA accepteert een enorme bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking in ruil voor de belofte dat het budget op het oude peil wordt gebracht, als de zaken weer beter gaan. Het is inderdaad een kolfje naar Verhagens en Blekers hand om dit standpunt elk op hun eigen wijze te verdedigen, onze Groningse paardenfokker uiteraard bij Pauw en Witteman.

Wat betekent dit? Rutte, Wilders en Verhagen komen er wel uit: hardwerkend Nederland krijgt opnieuw de rekening gepresenteerd voor het ontstaan van een crisis waarvan het part noch deel had, waarschijnlijk met de mededeling dat wij nu eenmaal op te grote voet hebben geleefd. Alleen de PVV-kiezer krijgt daar daadwerkelijk iets voor terug: nieuwe symboolwetgeving die hem de indruk moet geven dat iedereen die niet op hem lijkt (in zijn ogen: ‘die buitenlanders’ en die ‘uitkeringstrekkers’, althans tot de dag van zijn ontslag) wordt opgejaagd en aangepakt en dat zwaar bezuinigd wordt op alles wat hij onzin vindt, zoals niet-neuriebare muziek, documentaires op de televisie of kunst. 

Toch roep ik vooral bij christenpolitici Rechabeam in herinnering. De zoon van koning Salomo de wijze. Die luisterde naar de volgende raadgeving van zijn onbekookte vriendjes: “Het volk heeft je gevraagd om het te ontlasten van het zware juk dat je vader het heeft opgelegd. Welnu, zeg tegen hen: ‘Mijn pink is dikker dan het lid van mijn vader.’ Mijn vader heeft u een zwaar juk opgelegd, ik zal het nog verzwaren. Mijn vader heeft u gehoorzaamheid geleerd met zwepen, ik zal u gehoorzaamheid leren met schorpioenen!”

Gedachte tussendoor: Ook in de bijbel leest men vaak gespierde taal. Zijne majesteit wilde maar zeggen dat zijn vader een kleine jongen was vergeleken met hem. En er staat daadwerkelijk “pink” en niet een ander woord dat U nu misschien te binnen schiet. Zou mevrouw Verbeet het tolereren als een parlementariër deze uitdrukking zou gebruiken, de pink geheven en het oog gericht naar de oppositiebanken? Of is zelfs de bijbel te plastisch voor de omgangsvormen in onze volksvertegenwoordiging?

Maar goed: het liep slecht met Rechabeam af.
“Toen de Israëlieten merkten dat de koning aan hun verzoek geen gehoor gaf, zeiden ze tegen hem: ‘Wat hebben wij met David te maken? Wij hebben niets gemeen met de zoon van Isaï! We breken op, volk van Israël! Het koningshuis van David zorgt maar voor zichzelf!’ En de Israëlieten braken op.” Rechabeam bleef alleen koning over de Israëlieten die in de steden van Juda woonden.
Het staat allemaal in hoofdstuk 12 van het eerste boek Koningen. De geest van Rechabaam is vaardig over de gedoogcoalitie: is hun pink echt dikker dan het lid van hun vader? De tijd zal het uitwijzen.

Elsevier: Coalitie bereid pijnlijke bezuinigingen te accepteren


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (65)