347
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het is Valentijnsdag ♥

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De harten van geliefden kloppen in hetzelfde ritme 

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Vroeger kon een columnist schrijven: Het is 14 februari en in de Verenigde Staten is het Valentijnsdag, maar wij kennen het fenomeen gelukkig niet. Nee, de vaderlandse middenstand heeft die dag ook ontdekt en we zullen er aan moeten geloven.

Laat me je verzekeren dat als het een liefde is die van één dag afhangt, dat de kans gering is dat het veel langer zal duren. Verliefdheid is een zaak van oxytocine en dopamine. Die slaan als een orkaan door je lichaam. En verder is het een zaak van langdurig bij elkaar zijn, want zelfs een blik in de anders ogen zet de hormonen weer aan het werk. Daarom is mijn advies om vooral elke dag te laten merken dat je van hem/ haar houdt. Dan zullen jullie harten in het zelfde ritme kloppen.

Wat schrijf ik nu voor onzin. Harten die samen kloppen? Jazeker, er is onderzoek naar gedaan aan de Universiteit van California.

Geliefden werden bij elkaar in een kamer gezet en hartslag en ademfrequentie werden gemeten. Ze zaten een meter van elkaar vandaan, spraken niet en raakten elkaar niet aan. Hun hart bleek synchroon te slaan en de tussenpozen tussen het ademhalen waren gelijk. Dat gebeurde niet als de paren gemengd werden en ze dus niet bij elkaar kwamen te zitten.

Wat prachtig hè.

Een klein detail: de vrouwen pasten het hartritme aan dat van de mannelijke partner aan. Er is nu eenmaal verschil tussen mannen en vrouwen. De onderzoeker zelf denkt dat het komt omdat vrouwen nu eenmaal een sterkere band met hun partner hebben, meer empathie hebben. Stomme kerels ook. Misschien kunnen die mannen dat dan toch voor een heel jaar weer goed maken met iets leuks op Valentijnsdag.

In Amerika is men nog altijd hysterischer met die dag bezig dan bij ons. Op deze site suggesties voor een ontspannen avondje uit.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Vrouw de broodwinner? Man aan de viagra!

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)