1.582
31

Journalist

Abdelkarim El-Fassi (1985) studeert Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam en is naast filmmaker, columnist voor KRO Hemelbestormers en vaste schrijver voor wijblijvenhier.nl

Het islamdebat als brandhout

Het is een beetje de poldervariant van Bush & Bin Laden, zoals een vriend van me opmerkte: "Tegenstanders die in grote lijnen hetzelfde denken"

Het debat ‘De Toekomst van de Islam in Nederland’ in De Balie blijkt een commercieel feestje te zijn. Terwijl het gesprek tussen Hans ‘Het Stotterende Orakel’ Jansen, Abdul-Jabbar van de Ven en Okay Pala met veel bombarie werd aangekondigd, lijken ze het achter de coulissen prima met elkaar te kunnen vinden. Dat is ook niet vreemd, extreemrechtse types vinden elkaar doorgaans prima.

Van der Ven en Jansen schreven eerder een boekje met de titel ‘Bombrieven’ onder de paraplu van uitgeverij Van Praag. En na deze avond gaan ze boeken signeren en verkopen, onder het toeziend oog van Van Praag. Samen. Kopje thee erbij. Polderend. De avond wordt georganiseerd door René van Praag. Van Uitgeverij van Praag. Ik hoor je al denken; het enige wat de avond mist is Praag als locatie.

Van Praag heeft ook een leuke rel gecreëerd rondom het evenement. Eerst wilden de lui van de vorige locatie de avond toch niet meer faciliteren, en daarom zocht Van Praag dus de media op. Daarna hielp Geenstijl – de werkgever van Hans Jansen – mee aan de promotie door iets te berichten over vrouwen die niet bij de mannen wensen te zitten.

Ik snap best dat het tegenwoordig zo werkt, dat je flutboekjes zo aan de man moet brengen. Maar de gasten presenteren als vooraanstaand en representatief gaat me een beetje te ver.

Hans Jansen is geen vooraanstaande arabist. Hans Jansen is de Henk Bleker van de wetenschap. En Abdul Jabbar van de Ven lijkt me een onschuldige en niet al te mediagenieke, maar verder aardige kerel. Maar gezien zijn uitspraken in het verleden ook niet echt de doorsnee moslim in Nederland. En Okay Pala is woordvoerder van Hizb-ut-Tahrir (wie?): wat hij daar te zoeken heeft mag Joost weten.

Het is een beetje de poldervariant van Bush & Bin Laden, zoals een vriend van me opmerkte:

Tegenstanders die in grote lijnen hetzelfde denken. Maar waarbij de rest van de wereld denkt: hallo, kunnen we aub gewoon verder in vrede leven stelletje pannenkoeken?!

En samenleven doen we al: wat die extreme marginale geluiden je daar in dat gekke Amsterdam ook wijs proberen te maken.

Ik wens iedereen overigens veel plezier toe. En aan alle gasten: vergeet die boekjes niet te kopen. Maak meneer Van Praag blij. De schoorsteen van dé uitgever moet immers roken; het ‘islamdebat’ fungeert daarbij slechts als brandhout.

Op naar het volgende feestje. Want meer is het niet.

Dit artikel verscheen op de website WijBlijvenHier.nl. Volg Abdelkarim El-Fassi ook Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (31)