2.203
140

Hans Groen [1963] is adviseur op het gebied van organisatie effectiviteit en Supply Chain Management. en heeft opleiding in bedrijfseconomie en logistieke bedrijfskunde.

Het islamdebat heeft nooit bestaan

Al 11 jaar lang wordt hel en verdoemenis over ons uitgesproken als we niks doen aan het 'islamprobleem'. Al 11 jaar trekt de maatschappij zich weinig aan van die retoriek

Er is geen islamdebat. Dat debat was al dood op het moment dat het begon. De standpunten en oordelen waren al ingenomen. De uitkomst ligt vast. Sinds Fortuyn en Van Gogh, zien we een eindeloze herhaling van zetten, oordelen en opvattingen.

Zo ook nu weer. Abdelkader Benali schrijft een stukje, dat Bart Schut vervolgens bestempelt als ouderwets denken en vervolgens een derde reactie vanuit Hasna El Maroudi over de discussie tussen Abdelkader en Bart Schut. Het is het voorspelbare patroon van de afgelopen 11 jaar. En daar wordt weer uitgebreid op gereageerd op de diverse internetfora. Dan wordt het weer even rustig tot het volgende digitale opstootje en begint het circus weer van voren af aan.

Ondertussen draait de wereld gewoon door. We zijn inmiddels een generatie verder, die alweer anders in het leven staat dan de voorgaande generaties. Maar de huidige generatie wordt belast met discussies uit het verleden. Met standpunten die amper van toepassing op hen zijn. Ze herkennen zich er dan ook niet in, wat hen vervolgens wordt kwalijk genomen. Het is net zo absurd als de huidige generatie Duitsers WO II kwalijk te nemen.

Net zo absurd is de constante referentie naar het Midden-Oosten. Alsof wat daar plaatsvindt, zich naar ons land uitbreidt. Ja, velen geloven er zomaar in, maar al die mensen vergeten doodleuk de enorme verschillen en achtergronden, die elke vergelijking op dat punt ridicuul maken.

Al 11 jaar lang wordt hel en verdoemenis over ons uitgesproken als we niks doen aan het ‘islamprobleem’. Al 11 jaar trekt de maatschappij zich weinig aan van die retoriek. Met elke generatie vindt de integratie vanzelf plaats. Precies zoals het SCP al jaren aangeeft, maar waar niemand acht op slaat. In het islamdebat koesteren we dezelfde illusie als met de maakbaarheidsgedachte uit de jaren zeventig. Alsof we met een dergelijke discussie de vorming en ontwikkeling van onze maatschappij naar onze hand kunnen zetten.

Het islamdebat bestaat niet. Een goed debat is gebaseerd op inhoudelijke argumenten, desgewenst gepolariseerd, waar partijen elkaar proberen te overtuigen van hun gelijk. Indien partijen bereid zijn, open staan voor de argumentatie van elkaar, dan kan dat leiden tot voortschrijdend inzicht waarnaar men kan handelen. Maar daar is in het islamdebat geen sprake van. De inhoudelijkheid van argumenten ontbreekt. Men verliest zich in framing en drogredenen. En openstaan voor elkaars positie is al helemaal niet mogelijk. Zelfs de meest genuanceerde denkers worden rücksichtslos in een van de kampen ingedeeld. Eenmaal ingedeeld, kom je daar niet meer uit. Men wordt gewogen, gestempeld en gestigmatiseerd.

Dit artikel verscheen ook op het weblog van Hans Groen. Volg Hans ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (140)