Laatste update 17:19
1.826
57

oud-raadslid, blogger

Martijn is geboren in 1975, opgegroeid in Berghem, heeft een tijd in Oss gewoond en is in 2012 weer naar Berghem verhuisd.

Zijn uiterlijke wilde haren heeft hij verloren, van binnen is er echter nog van alles gaande en is inmiddels al jaren lid van de Socialistische Partij en zat van januari 2015 tot 2018 in de gemeenteraad in Oss.

In zijn vrije tijd is hij vrijwilliger bij Scouting Titus Brandsma in Oss, mag hij graag wandelen door de Maashorst en kan hij genieten van een goed speciaal biertje.

Maak van 2017 het jaar van de rede

Laat het een jaar van mededogen, van vooruitgang en van samen-leven zijn

Schermafbeelding 2016-12-30 om 17.17.33Maak 2016 het jaar van de zwijgende meerderheid’, schreef ik eind vorig jaar. Mijn oproep aan de zwijgende meerderheid die zich zorgen maakt over polarisatie, over het ophitsen in het maatschappelijk debat en over de schandelijke reacties onder treurige nieuws artikelen.

Het deed me dan ook goed om te zien dat veel mensen niet langer zwegen, dat ze een weerwoord boden aan onzin reacties of dat ze zich als vrijwilliger hebben aangemeld voor begeleiding van vluchtelingen of bij de voedselbank. De Nederlandse burger heeft wel degelijk zin om te helpen. Dat Nederland hebben we mooi terug.

In februari raakte ik een snaar met een artikel over ophitsende nep-berichten op sociale media: het werd veel gelezen en gedeeld. Dat politici dat soort berichten verspreiden of beginnen vind ik, hoe zeg ik dat netjes, ‘een betreurenswaardige ontwikkeling’. Dit najaar werd de term nepnieuws bij het brede publiek bekend. Vreemd genoeg zijn het vervolgens diezelfde politici die tekeer gaan tegen wat ze dan smalend de ‘main-stream media’ noemen: iedereen zit fout, behalve zijzelf. En vervolgens beginnen juist zij alles nepnieuws te noemen. Hoe meer verwarring hoe beter: het schept een klimaat waarin ze alles kunnen brallen zonder enige verantwoording. En zo wordt nep-ophef na nep-ophef gecreëerd.

Dus laten we 2017 het jaar van de rede maken, het jaar van het rationele denken. Zodat we mensen die ons opdragen alles behalve henzelf te wantrouwen, kritisch gaan bevragen. Zodat we niet meer in simplistische drogredeneringen en open deuren trappen. Zodat we een keuze maken voor iets en niet alleen maar tegen anderen ongeacht de gevolgen. Dat we vooral naar boven trappen en niet naar beneden.

Laat 2017 een jaar van mededogen, van vooruitgang en van samen-leven zijn.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Martijn Tonies

Geef een reactie

Laatste reacties (57)