Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het kabinet moet van jouw en mijn geld afblijven

  •  
03-07-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_boekhan.jpg
Met de plannen van Kamp kan een situatie ontstaan waarbij die van Griekenland of Portugal verbleekt
Van tevoren even vaststellen wat een pensioenfonds in essentie is. Dat is jouw en mijn geld op een berg. Het is een gedeelte van je loon dat je anders uitbetaald had gekregen. Het wordt echter apart gehouden voor je oude dag. En in die tussentijd verdient het penioenfonds met beleggingen extra geld. Ook dat geld is van jou en mij. Hoeveel je elke maand op die berg gooit, vermeldt je loonstrook.
Nu voert minister Kamp naar hij zelf zegt constructief overleg om dat geld in te zetten voor het oplossen van zijn problemen. Hij heeft een voorstel. Als de pensioenfondsen nu eens de hypotheken overnemen die kennelijk een blok aan het been zijn van banken, dan kunnen die fondsen daar – zegt hij – fijn extra geld mee verdienen. Gaat het toch mis, dan staat de overheid garant.
En als de pensioenfondsen toch bezig zijn, kunnen zij meteen even de zorginstellingen financieren. Waarom? Omdat types als staatssecretaris Van Rijn het tapijt wegtrekken onder de zorg zoals wij die kennen, zitten deze instellingen nu met grote hoeveelheden onbruikbaar vastgoed, bijvoorbeeld reguliere bejaardentehuizen die op vrij korte termijn leeg komen. Nu worden deze instellingen nog door banken gefinancierd maar ze schuiven – aldus nog steeds Kamp – deze pot met goud gaarne door naar de pensioenfondsen.
Het is voor de bewindsman trouwens ook een goed idee als er geld ging naar woningbouw, isolatie en wegen, die in publiek-private samenwerking worden aangelegd.
En steeds weer is er het lokkertje van staatsgaranties…
Zulke staatsgaranties zouden helemaal niet nodig zijn of gevraagd worden als de voorstellen van de overheid inderdaad zoveel winst opleverden maar het betreft hier kennelijk ‘assets’ die het reguliere bedrijfsleven, die lui met de 33 miljoen aanblijfbonus, zo te zeggen – nog met geen tang willen aanraken.
Daar zijn jij en ik goed voor.
En die overheidsgaranties dan? Die belofte dat, mocht het onverhoopt fout lopen, de belastingbetalers – dat zijn jij en ik óók, hè – ervoor opdraaien? Nederland stond in 2012 al voor 465 miljard garant. Dat bedrag is nu zeker hoger. God mag weten wat daar bij komt, mochten Kamps plannen doorgaan. O ja, de staatsschuld bedroeg verleden jaar 392 miljard.
Mochten de rechthebbenden ooit een beroep doen op die staatsgaranties, dan ontstaat een situatie waarbij die van Griekenland of Portugal verbleekt. Alleen zijn er dan geen noordelijke landen om het staatsbankroet met vele miljarden (en een programma van economische wurging) uit te stellen want die noordelijke landen, daar horen wij zelf bij en om een of andere reden voel ik aan mijn water dat bij zo’n Götterdämmerung het heil niet uit Berlijn zal komen omdat ook dit Walhalla dan ten onder gaat.
Mijn overleden vader zou over Kamp gezegd hebben: ‘Laat hij zijn ouwe moer gaan belazeren’. Te vrezen valt dat de pensioenbestuurders – toch polderaars die horen bij de circuits waarin ook een Kamp circuleert – deze duidelijke taal niet spreken maar eerder tot ‘constructief meedenken’ zijn geneigd.
Als een panikerende regering het geld van jou en mij wil afpakken voor twijfelachtige speculatiën zou dat dan eindelijk voldoende reden zijn voor een Nederlands Tahrir? Ik bedoel dus geen vol Malieveld: ik bedoel een Tahrir, een Taksim, een Avenida Paulista, een Lange Voorhout en een Bezuidenhoutseweg, waar respectievelijk het Ministerie van Financiën en van Economische Zaken gevestigd zijn.
Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.