1.390
16

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het kind dwingt zijn eigen opvoeding af

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de rol van de genetische aanleg van het kind bij de opvoeding

Als er iets aan de hand is met de kinderen wordt al snel met de vinger gewezen naar de ouders. Hun schuld. Komt door de opvoeding. Er is nu onderzoek waarin dat nader bekeken is en dat suggereert dat je ook naar de genetische aanleg van het kind kunt kijken, want dat zou de ouders tot een bepaalde opvoeding dwingen.

Om er meer greep op te krijgen keken de onderzoekers naar tweelingen. Als de veronderstelling van de onderzoekers waar zou zijn, zou bij eeneiige tweelingen (100 procent de zelfde genen) de opvoeding van beide kinderen het zelfde moeten zijn, bij twee-eiige tweelingen (50 procent van genen gelijk) zou de opvoeding anders moeten zijn. Uit zorgvuldige analyse van de gegevens zou blijken dat de erfelijke aanleg van het kind voor 23 procent verantwoordelijk is voor hoe de ouders het kind opvoeden. Het kind dwingt zijn eigen opvoeding af.

Een voorbeeld: Uit één specifiek onderzoek werd bijvoorbeeld duidelijk dat jongens met aanleg tot minder zelfcontrole samengaat met minder positieve aandacht door de moeder. Dat zou te maken hebben met een genetische aanleg tot het maken van een transporteiwit voor het zenuwstelselhormoon serotonine bij die jongens. Als jongens – maar niet meisjes – die genetische code hebben voorspelt dat de reactie van de moeder op ze. Boeiend, maar is wat er in de echte wereld gebeurt niet altijd het resultaat van wat er gebeurt door aanleg en omgeving samen? Naarmate kinderen opgroeien wordt bovendien de invloed van hun aanleg op de opvoeding die ze krijgen steeds groter. Slechts iets minder dan de helft zou bepaald worden door de opvoedstijl van de ouders.

Je kunt dus hoogstens stellen dat er geen vaste regels zijn over opvoeden, dat het voor elk kind verschilt en dan de opvoeding een avontuur is van de reis die ouders en hun kinderen samen maken. En kinderen hebben er meer invloed op dan gedacht. Opvoedhandboeken kun je dus volgend jaar op koningsdag op straat verkopen en van het verdiende geld schaf je een boek aan waarin te lezen valt hoe je kind ervoor zorgt dat je het gaat opvoeden zoals hij het ‘wil’.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Het wilde seksleven van muizenvrouwtjes

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (16)