2.011
51

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het klassieke idee van mannelijkheid

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: over mannen die minder verdienen dan hun partner

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Machomannen die partners hebben die meer dan zij verdienen, zijn niet zo gelukkig en dat komt gedeeltelijk omdat het verschil in inkomen spanning oplevert. Dat zou uit onderzoek blijken dat in het vakblad Sex Roles werd gepubliceerd.

Mannen die niet zo traditioneel geloven in de rol van de man als kostwinnaar zijn een stuk meer in hun schik met een partner die meer verdient. Omdat vrouwen steeds vaker werken en beter opgeleid zijn dan ooit, is de kans niet gering dat ze meer dan hun partner verdienen. De onderzoekers vroegen zich af of hun partners dat moeilijk vinden en onderzochten mannen op de mate waarin ze hangen aan de klassieke ideologie van mannelijkheid en hoe dat invloed heeft op hun welzijn.

Het klassieke idee van mannelijkheid hangt samen met emotionele controle, succes, dominantie, geweld, macht, een seksistische, homofobe houding en heeft invloed op de plaats van de man in het gezin. Inkomen bepaalt daarbij zijn autoriteit. Dat geldt in getrouwde en niet getrouwde relaties.

Misschien moet het mannetje naar een moderne-mannen-cursus worden gestuurd zodat hij leert genieten van een partner die meer verdient.

Het gezonde weetje van woensdag nalezen kan hier: De cultuur van het ideale lichaam

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (51)