18.238
13

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het kleine penis syndroom

Slechts weinig mannen hebben de centimeter er naast gehouden, om tot hun schrik vast te moeten stellen dat hij zijn kop niet boven de zeven centimeter uitsteekt

Ook al heb ik altijd goed mijn best gedaan op de doktersmulo en heb ik trouw meer dan veertig jaar lang mijn vakliteratuur bijgehouden, het bestaan van het kleine penis syndroom was mij volledig ontgaan.

Vijfentachtig procent van de vrouwen is tevreden over de afmetingen van ’s mans gereedschap, maar toch worstelen heel wat mannen met het syndroom, dat gebaseerd is op de angst van de heren der schepping te klein geschapen te zijn.

Het syndroom dient volgens de deskundigen niet te worden verward met een kleine plasser. Dat wordt door de meesters der geneeskunde namelijk een micropenis genoemd. Alles heeft een naam in deze verwarrende wereld.

Zelf kijk ik af en toe naar beneden of alles er nog zit, maar het advies van experts is om je eigen maat nooit op die manier te beoordelen. Je doet er beter aan in volle naakte glorie voor de spiegel te gaan staan. Van boven af gezien ziet namelijk alles er kleiner uit.

Uroloog Wylie uit Leeds heeft over de kleine Dokus een wetenschappelijk artikel geschreven en hij verzekert de lezer dat het heel gebruikelijk is dat mannen zich zorgen maken over de omvang van hun intieme delen. De gemiddelde lengte in stijve toestand is 14 tot 17,7 centimeter en over een kleintje beginnen we pas te praten als hij korter dan 7 centimeter is. Of de heer Wylie nu piele-arts geworden is door zijn naam weet ik niet, maar hij is wel vrij uniek in zijn wetenschappelijke interesse. Hij weet te melden dat slechts weinig mannen de centimeter er naast gehouden hebben om tot hun schrik vast te moeten stellen dat hij zijn kop niet boven de zeven uitstak. Desalniettemin wil volgens dokter Wylie maar liefst 45 procent der heren een grotere.

Serieus geneesheer als hij is maakt Wylie zich ernstige zorgen over de methoden die op het internet aangeboden worden om de penis te vergroten. Het Phallosan extender-systeem en de Penisstretcher kunnen het kleine ding in slappe toestand iets langer maken, maar dat is met name te danken aan het uitrekken van de huid.

Ook plastische chirurgie zou volgens de deskundige weinig te bieden hebben. In landen als China of Vietnam kom je regelmatig krantenadvertenties tegen waarin de diensten van dergelijke vaklieden worden aangeboden, maar het is onverstandig daar je hoop op te vestigen. Alleen bij beschadiging van de edele delen kunnen ze nog wel eens iets rechtzetten of aan elkaar hechten.

Nee, Wylie denkt dat mannen met het kleine penis syndroom maar moeten leren dat hij jammer genoeg niet groter is.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (13)