2.740
35

oud-raadslid, blogger

Martijn is geboren in 1975, opgegroeid in Berghem, heeft een tijd in Oss gewoond en is in 2012 weer naar Berghem verhuisd.

Zijn uiterlijke wilde haren heeft hij verloren, van binnen is er echter nog van alles gaande en is inmiddels al jaren lid van de Socialistische Partij en zat van januari 2015 tot 2018 in de gemeenteraad in Oss.

In zijn vrije tijd is hij vrijwilliger bij Scouting Titus Brandsma in Oss, mag hij graag wandelen door de Maashorst en kan hij genieten van een goed speciaal biertje.

Het laffe publieke debat in Nederland

Een democratie hoort geen terreur van de meerderheid te zijn

Zwarte Piet, islam, vluchtelingen, terreur. Ons klein landje staat bol van de pittige discussies.

Op tv, tijdens een feestje, op de sociale media, met een blog of in de Tweede Kamer. Ik ben altijd wel in voor een discussie, heb over veel dingen een mening en ik zeg het eerlijk: ik twijfel over alles. Zonder twijfel geen verbetering.

Hoe anders gaat het in het huidig ‘maatschappelijk debat’.

Kom zelf dan met oplossingen!
“Gewoon terug sturen die boten, dan leren ze het wel af om te proberen asiel aan te vragen in Europa”
“Oh, en volgens welke wet mag Nederland groepsgewijs een (poging tot) asielaanvraag afwijzen?”
“Kom zelf dan met oplossingen in plaats van te zeuren over details!”

Niet je eigen gedachtegang is verkeerd, nee, onze rechtsstaat is tegenwoordig maar een detail. En oorlogsvluchtelingen moeten zonder resultaat ‘terug naar hun dorp’. Kun je deze mensen in nood nog meer kleineren dan dat? Om nog maar te zwijgen van het feit dat mensensmokkelaars natuurlijk dol zijn op grenscontroles: hoe lastiger het is om ergens naartoe te gaan, hoe meer geld ze kunnen vragen.

Een werkbare oplossing voor de kwestie is complex, die verdient aandacht en is niet gebaat bij simplistische one-liners.

Landverraders en oprotten!
Ook de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. De hakken staan al lang in het zand: “wij zijn geen racisten en dus is Zwarte Piet helemaal OK. En wie daar anders over denkt is een landverrader, of toch een racist, naar gelang aan welke kant je staat.”

Zodra een niet-blanke het waagt kritiek te uiten op iets in Nederland is het duidelijk: die moet z’n bek houden of anders oprotten naar z’n eigen land. Voor ons gekleurde medemens is het ‘eigen land’ altijd ergens anders, het liefst zo ver mogelijk weg.

Wie nuanceert is af
Eventjes naar elkaar luisteren en met andermans standpunt rekening houden is al lang geen optie meer. Wie dat wel doet kan uit beide kampen commentaar verwachten. Elke verdere discussie is onmogelijk.

En daarmee is het debat gekaapt door de extremisten, de schreeuwers. Het gaat nergens over en al helemaal nergens meer heen.

We zijn allemaal een minderheid
Wat mensen nogal eens lijken te vergeten, is dat we allemaal tot verschillende minderheidsgroepen behoren. Die van de old-timerliefhebbers, of van vrachtwagenchauffeurs of de groep mensen met een koopwoning ‘onder water’. De voorbeelden zijn eindeloos.

Een democratie is geen terreur van de meerderheid. Juist in een democratie overleggen we, we uiten onze mening, we luisteren naar elkaar en hebben commentaar op elkaars argumenten. Vervolgens proberen we gezamenlijk een beslissing te maken waarbij we rekening houden met de minderheid.

Van politici en opiniemakers verwacht ik nuance. En natuurlijk mag je best eens overdrijven of provoceren in een column om een discussie op gang te brengen. Graag zelfs. Maar laat die discussie vervolgens zuiver zijn.

Een politicus of opiniemaker die meehuilt met de schreeuwers, die is pas af. En bovenal: laf.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)