3.065
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het maagdenvlies en andere seksuele mythes

Iedere dag een gezond weetje! Vandaag: een mythevrije seksuele voorlichting

Laci Green is een 24 jarige Youtube-seksvoorlichter en elke keer dat ze een nieuw filmpje uploadt kijken er 700.000 mensen. Ik geef hier het voorbeeld van haar filmpje over ‘de eerste keer’. Daarin haalt ze elk sprookje over het maagdenvlies onderuit. Ter informatie, dat maagdenvlies is niet een soort muur die wacht op de ‘ware’ die hem zal doorbreken.


In het filmpje knipt Laci even een voorbeeld van hoe dat maagdenvlies eruit ziet. Dat zouden ze op elke school moeten doen. Gewoon even goede voorlichting, zonder allerlei morele oordelen. Dat neemt een hoop angst weg. Het maagdenvlies zit er je leven lang en is een overblijfsel van je vroege ontwikkeling. Het is een ring waar de vagina ietsje nauwer is en die je met liefde iets moet oprekken. Als je het weer een tijdje niet hebt gedaan moet dat weer gebeuren. Dit om branderige pijn te voorkomen. Doe wat Laci Green zegt: neem er even de tijd voor.

Die hele ontmaagding is een kwestie van mythevorming. Het grote moment: meisje wordt vrouw. Maar wat er allemaal aan de kerstboom van het oordeel over dat moment is opgehangen is natuurlijk cultureel bepaald. En… elke cultuur heeft er een oordeel over, zoals het altijd en overal een oordeel heeft over het seksuele gedrag van vrouwen/meisjes. Voor jongens die het voor de eerste keer doen is er champagne en gevulde koeken. Voor meisjes is het vaak voorbij voor ze er erg in hebben en blijft de teleurstelling omdat ze niet het meest geweldige moment van hun leven meemaken. Seks moet je leren (overigens niet van een leraar, maar door het regelmatig te doen).

Seksuele voorlichting – zeker die van Laci – bestaat voornamelijk uit het demythologiseren (de sprookjes wegnemen) van alles wat er met seks in verband gebracht wordt zodat je zonder schuldgevoelens en zonder de bagage van vorige generaties kunt genieten. En als er iemand is die dat goed kan. Dan is het Laci Green. Daarom hier nog een. Die ook weer leuk.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)