704
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het magische moment

Bepaalt het moment van trouwen de stabiliteit van het huwelijk? Onderzoekers menen van wel... 

Trouwen? Ik vind het leuk en houd van bruiloften. ‘Ja ik vind je leuk en ik wil, ik wil, ik wil.’ Voor eeuwig, hoe lang dat ook zal blijken te duren, want aan het begin van elke eeuwigheid duurt het ook echt eeuwig. Hoe je het eeuwig houdt is verder een hoop werk. Liefde een werkwoord? Dat geloof ik niet, maar een relatie, dat betekent wel een hoop inspanning.

Vanmorgen kwam ik een onderzoek van de Duke Universiteit (North Carolina Verenigde Staten tegen)waarin gekeken werd naar ‘the magic moment’ voor huwelijken, voor vrouwen die zwanger worden voordat ze al ja gezegd hadden. Ik wist niet dat er mensen zijn die zich daar wetenschappelijk bezig mee houden. Er schijnt zo’n magic moment te zijn als je snel na het krijgen van een kind trouwt, maar er was nooit serieus naar gekeken. Dat hebben de onderzoekers gedaan en nu weten we dat ‘the magic moment’ langer duurt dan gedacht en de onderzoekers zeggen eigenlijk dat als je maar binnen drie jaar na het krijgen van een kind trouwt de kans op een goede relatie het grootst is. Vooral als je met de vader van je kind trouwt.

Tjongejongejonge.

Het begint natuurlijk met de vraag of alle ongehuwde moeders alsnog trouwen. Dat weten de bollebozen van Duke nu. Zo’n 64 procent van de kinderen van ongetrouwde moeders ziet mama alsnog trouwen, maar de helft van zulke huwelijken eindigt in een scheiding. Door binnen de drie jaar na de geboorte van het kind in het huwelijksbootje te stappen komt dat percentage hoger te liggen.

Zouden die onderzoekers nu echt zo stom zijn dat ze denken dat het moment van trouwen de stabiliteit van het huwelijk bepaalt. Kan het niet zo zijn dat de mensen die echt met elkaar willen trouwen en die toevallig een kind krijgen ook binnen die drie jaar met elkaar trouwen?

Zo’n mythe over het magische moment om te trouwen is misschien een beetje onzin. Maar mocht je er toch aan hechten, begin dan als je de bevalling achter de rug hebt onmiddellijk een datum te prikken. Maar maak je niet al te druk, want misschien moet je om enige kans van slagen te hebben in het leven elke bruiloft wel als een magic moment beschouwen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie