3.965
148

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het morele failliet van de Europese Unie

De Grieken moeten lijden, dat is de populistische geest die in de Brusselse vergaderzalen hangt

Het hele weekend vergaderden ze; de boekhouders en de bestuurders van de Europese Unie. Eerst kwamen de ministers van Financiën bij elkaar om hun Griekse collega de mantel uit te vegen. Aan het eind van zondagmiddag moest Tsipras op het matje komen bij zijn mede-regeringsleiders uit de Eurozone.

Het waren wezenlijke besprekingen. Zij konden van groot historisch belang zijn. En zij vonden plaats achter gesloten deuren. De burger, de belastingbetalende burger was niet welkom. Die mag raden waar het over gaat.

De Brusselse correspondenten, die met hun nette stropdassen wel afgietsels lijken van de eurocraten, stonden buiten te raden naar de inhoud van het overleg, steeds weer te verklaren dat het allemaal moeilijk was en eindeloos te herhalen dat het vertrouwen nu weg is en dat het aan de Grieken was om dit vertrouwen terug te winnen. Dat zouden zij misschien kunnen als zij binnen drie dagen “hervormingen” door hun parlement jagen, waar andere landen jaren over doen, als zij de voor zulke radicale maatregelen vereiste zorgvuldigheid in acht nemen. Bovendien moeten zij voor vijftig miljard aan staatsbezittingen overdragen aan een te Luxemburg gevestigd, door de overige Eurolanden geleid, bedrijf, dat deze aan de meestbiedende gaat verpatsen. Over dit soort zaken discussieerden – althans volgens hun afgietsels bij de elektronische media – de achttien ministers van Financiën en de achttien premiers. Bij elkaar 36 tirannen die onderling bespraken hoeveel slagen extra zij bij Griekenland de duimschroeven nog zouden aandraaien.

36 tirannen

Waarom heb ik het over 36 tirannen? De 36 bewindslieden zijn tirannen omdat zij zich twee dagen lang op geen enkele wijze hebben bekreund om de sociale impact van hun bezuinigingsmaatregelen. Zondagavond vertoonde Nieuwsuur een reportage uit een Atheense volkswijk waarvan de bevolking de afgelopen vijf jaar consequent op belastingverhogingen en inkomensverlagingen is getrakteerd. De meesten kunnen nog net overleven. Nu moeten zij een verhoging van de BTW op eerste levensbehoeften vrezen, een BTW die 14% bedraagt, meer dan twee keer zoveel als in Nederland. Zo zitten er in het bezuinigingspakket nog veel meer maatregelen die juist de Grieken aan de onderkant van het inkomensgebouw definitief de armoede en het gebrek in duwen.

Geen moment heeft enige minister uit de Eurozone dat op de agenda gezet. Niemand heeft vastgesteld dat het nu de morele plicht is van alle lidstaten om een bodem te leggen onder de verarming van het Griekse volk. Dat in de huidige situatie geen verhoging maar een drastische verlaging of een schrapping van de BTW op de eerste levensbehoeftes voor de hand ligt. Dat hoe dan ook het inkomen van de gemiddelde Griek niet zo laag mag zakken, dat hij zich er niet meer voldoende mee kan voeden en kleden. Dat hoe dan ook, de gezondheidszorg en de beschikbaarheid van medicijnen is gegarandeerd. Dat een bezuinigingspakket op zo’n fundament van beschaving en humaniteit dient te worden opgetrokken omdat beschaving en humaniteit de raison d’être van de Europese eenheid zijn.

Populistische geest

Je maakt mij niet wijs dat er geen godvergeten streng bezuinigingsbeleid mogelijk is zónder die minimale garanties. Waar een wil is, is een weg. Maar die wil is er niet. De Grieken hebben te hoge sprongen gemaakt. De Grieken moeten lijden. Dat is de populistische geest die in de Brusselse vergaderzalen hangt achter die gesloten deuren. De heren in hun auto’s met chauffeur kunnen immers niet van de belastingbetalers vergen, dat nog meer…

Hieruit blijkt een diepe minachting voor de gemiddelde Europese burger. Alsof die kickt op armoe van een ander. Er zullen weinig Europeanen zijn die bezwaar maken tegen een reddingsplan voor Griekenland dat garanties biedt voor het waardig overleven van de laagste inkomensgroepen. In de geheime hallen van de macht denkt men er kennelijk anders over. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. De 36 tirannen slagen er misschien in om Griekenland een wurgcontract te laten tekenen. Zij veroorzaken daarmee tevens het morele failliet van de Europese Unie.

Het morele failliet van de Europese Unie, van deze Unie. Niet van de Europese gedachte. Die behoudt zijn waarde en resoneert mee op die bekende regel uit het Wilhelmus: de tirannie verdrijven die mij mijn hart doorwondt. 

Beluister dit opiniestuk hier 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (148)