2.930
75

Corporate antropoloog

Dr. Danielle Braun is corporate antropoloog. Reist de wereld rond op zoek naar wat we van tribes overal op de wereld kunnen leren over onze eigen samenleving. Schrijver van de boeken ‘de Corporate Tribe’ ‘Building Tribes’, 'Da’s Gek’ en 'Tribaal Kantoorgedoe'. Ze spreekt en schrijft over organisatiecultuur. Begeleidt leiders bij conflict en verandering. Ze is Directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Onder de titel #antropoloogdesvaderlands geeft ze duiding aan de dingen die om ons heen gebeuren.

Foto: Aldo Alessie

Het nieuwe hokjesdenken is verwarrend

Twintig gekmakers in het nieuwe normaal

 1. In Londen protesteert rechts en links tegen elkaar. Ik begrijp uit de krant, dat als je links bent je tegen racisme demonstreert, en dat als je rechts bent je tegen racisme demonstraties demonstreert.
 2. .. dus als je zwart bent ben je links. Maar Adjied Bakaz dan? En hoe komen linkse witte demonstranten dan bij de demo’s?
 3. Rechts wilde als eerste een strenge lock down. Links wilde de scholen nog openhouden. Rechts wil als eerste een lock out en hekelt de 1,5 meter samenleving onder leiding van Jort Kelder en Maurice de Hond. Links wil het voorzichtig aandoen, maar dan weer niet tijdens een demo. Is dokter Diederik eigenijk links of rechts?
 4. Rechts wil vliegen. Links wil cultuur. Maar rechts wil standbeelden dan weer houden, links ze omver laten vliegen.
 5. Als je links bent, wil je erkenning van- en excuses voor het slavernij verleden. Als je rechts bent, zeg je dat het beter is je te richten op huidige slavernij, in bijvoorbeeld slachthuizen, waar arbeidsmigranten onder slechte omstandigheden werken.
 6. Als je rechts bent eet je dan wel weer vlees, waarmee je dus eigenlijk meewerkt aan hedendaagse slavenhandel.
 7. Rechts draagt nertsbontjes, maar vulgeert ook tegen Chinese dierenmarkten.
 8. Rechts houdt niet van identiteitspolitiek, links houdt niet van selecteren op identiteit. En dat is dus een heel verschil.
 9. Joden, Marokkanen, Turken zijn niet zwart, maar wel volgens de divibokaal lijst. Als homo kan je er ook op, merkte ik zelf.
 10. Rechts wil marktwerking in de zorg afschaffen en een solidair zorgstelsel. Links wil dat de categorale gymnasia blijvens bestaan. Huh?
 11. Als je Joods bent en tegen antisemitisme ben je rechts. Als je tegen zionisme bent en pro-Palestina, ben je links. Als je dan weer vrijwilliger bent bij de Anne Frankstichting ben je weer links. Wil je camera’s bij belaagd Joods restaurant Ha Carmel, dan ben je weer rechts.
 12. Als je rechts bent skype je en ben je voor 5G, als je links bent zoom je en ben je tegen 5G. Als je links bent, ben je dan wel weer tegen privacyschending.
 13. Tomy Holten, die na hardhandige arrestatie overleed, was zwart, maar ook verward. Geldt dan Black Lives Matter of Sick Lives Matter? Is de wet verplichte GGZ eigenlijk links of rechts?
 14. Als je links bent, ben je voor het homohuwelijk. Maar dan ben je tegen zeggen dat homoseksualiteit en islam zich moeilijk verhouden.
 15. Ben je rechts, dan ga je feesten op gay pride en wordt je heel dronken met je studentenkoor, ben je links dan ga je feesten op gay pride met je gay vrienden en pas je heel goed op dat ze niet met je gaan zoenen.
 16. In China is een nieuwe term ontstaan: Baizuo. Het is een spotterm voor witte, linkse westerlingen die geobsedeerd zijn door mensenrechten en politieke correctheid. Maarre… China… was toch… links?
 17. Als je rechts bent, vind je dat cartoons en scherpe identiteitsgrappen moeten kunnen. Maar als je links bent ga je naar het cabaretfestival.
 18. Als je jong bent en christen en zegt dat we allemaal gelijk zijn geschapen, ben je rechts, als je jong bent en christen en vluchtelingen opvangt omdat er verschil bestaat, ben je links.
 19. Als je zegt dat je links en rechts maar een ouderwetse indeling vindt, dan ben je rechts.
 20. Als je rechts bent, dan zeg je dat punt 19 vinden, linkse framing is.

Verwarrend, het nieuwe normaal


Laatste publicatie van Danielle Braun

 • Tribaal Kantoorgedoe

  april 2020


Geef een reactie

Laatste reacties (75)