845
38

Voorzitter ROOD, jong in de SP

Leon Botter (1985) is voorzitter van ROOD, jong in de SP. Sinds 2006 is hij lid van de partij en haar jongerenorganisatie. In 2007 leidde hij anderhalf jaar de lokale ROOD-groep in Groningen. In Groningen voerde hij met de SP-jongeren o.a. succesvol actie tegen huisjesmelkers, voor het oplossen van de woningnood en tegen topsalarissen van universiteitsbestuurders. Vanaf 2008 is Botter algemeen bestuurlid van de landelijke vereniging en sinds het najaar van 2009 voorzitter. Hij studeerde neuropsychologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen (afgestudeerd in 2007) en werkt tegenwoordig als psycholoog in een GGZ-instelling voor verslaving en psychiatrie in Rotterdam.

Het onzalige plan van Donner

Jongeren onder de 28 kunnen straks tot vier keer toe met een tijdelijk contract in dienst genomen worden.

Althans, als het aan minister van sociale zaken Piet Hein Donner ligt. Om jongeren zekerheid bieden in crisistijd, aldus Donner. Nu is het maximale aantal tijdelijke contracten voordat iemand een vast contract moeten worden aangeboden nog vastgesteld op drie. Het plan is een wassen neus, want de enige zekerheid die jongeren krijgen is dat ze over een jaar alsnog ontslagen worden. Het kabinet dreigt jongeren hiermee nog verder tot wegwerpwerknemers te degraderen.

Volgens minister Donner, die met dit wetsvoorstel een motie van VVD-leider Rutte uitvoert, is het plan bedoeld om jongerenwerkloosheid ten gevolge van de crisis te bestrijden. Werkgevers zouden door de economische crisis geen vaste contracten meer kunnen bieden, maar wel graag jongeren een jaar langer zonder verplichtingen in dienst hebben. De regeling zal voor twee jaar gaan gelden, maar kan in het geval van aanhoudende onzekere economische tijden worden verlengd.

ROOD onderzoekt al jaren de gevolgen van de tijdelijke contracten door middel van de Flexinspectie. Met de Flexinspectie worden bedrijven overvallen en de jongeren gevraagd naar hun arbeidsomstandigheden. De eerste aflevering deed ROOD in samenwerking met FNV Jong bij supermarkten in heel Nederland. De conclusies verschilden niet veel van de latere Flexinspecties bij strandtenten en op NS-stations, want overal zien we dezelfde negatieve uitwerkingen. Werkgevers maken dankbaar gebruik maken van de tijdelijke contracten om jongeren minder goede arbeidsvoorwaarden te kunnen geven. Wordt de werknemer te oud en daarmee te duur? Het tijdelijk contract wordt niet verlengd. Werkgevers houden het vast contract als een wortel aan een stok voor de neuzen van jongeren. Na drie jaar is de wortel plotseling definitief uit het zicht verdwenen.

Het kabinet wil deze onzalige praktijken dus nog een jaar langer rekken. De maatregel zal jongeren op geen enkele manier meer zekerheid bieden in crisistijd. Tenzij minister Donner doelt op de zekerheid dat je na een jaar alsnog ontslagen wordt. Het wordt des te meer duidelijk bij wie het kabinet de rekening van de crisis neerlegt. Niet bij graaiende bankiers. Niet bij falende toezichthouders. Niet bij de allerrijksten. Nee, de sociale zekerheid van jongeren wordt nog verder afgebroken. Ben je jong en wordt je werkloos? Dan steekt dit asociale kabinet ook geen poot uit. Sterker nog, je hebt onder de 28 jaar niet eens meer recht op een volledige bijstandsuitkering. Dat basisrecht is rücksichtslos wegbezuinigd met de wet WIJ vorig jaar.

Jongeren die ervaring hebben met tijdelijke contracten weten donders goed dat het plan slecht voor hen uitpakt. Niet voor niets gaf ruim 60% van de ondervraagde jongeren bij de laatste Flexinspectie aan niets te zien in het onzalige plan van Donner. De flexcontracten blijken dus helemaal niet zo “flex”. Jongeren willen geen jaar langer onzekerheid, maar juist sneller zekerheid. Loon naar werken, fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en geen ontslagbrief op je 23e verjaardag.. Ze willen geen werkgeverskabinet dat wegwerpwerknemers maakt van hardwerkende jongeren, maar een sociaal kabinet dat voor de mensen opkomt in crisistijd.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)