1.935
46

Hans Groen [1963] is adviseur op het gebied van organisatie effectiviteit en Supply Chain Management. en heeft opleiding in bedrijfseconomie en logistieke bedrijfskunde.

Het politieke debat is dood

De reflexen zijn nu precies hetzelfde als tijdens de moord op Fortuyn en Van Gogh. Alleen nu omgekeerd

Een afschuwelijke moordaanslag in Noorwegen op het jongerenkamp van de socialistische partij. Een eenling. Volgens media blank, christelijk conservatief, aanhanger van rechtse partijen die in een constante stroom van soundbites waarschuwen voor de vermeende islamisering van Europa. Waar de moord op Fortuyn en Van Gogh de ‘schuld’ was van Links, is dit de ‘schuld’ van Rechts.

De reflexen zijn nu precies het zelfde als tijdens de moord op Fortuyn en Van Gogh. Alleen nu omgekeerd. Het vingerwijzen is in alle hevigheid losgebarsten. Nadrukkelijk worden er parallellen getrokken. Niet alleen met de moorden op Fortuyn en Van Gogh maar ook de Godwins zijn niet van de lucht. Alsof er een lineair verband bestaat tussen de politieke situatie van dit moment en de moordaanslag door deze eenling. Het doet mij denken aan de moord op John Lennon. De dader zou aangezet zijn tot zijn daad door de teksten van de Beatles. Zijn de Beatles dan ineens verantwoordelijk?

Bij elke laffe aanslag zoeken we altijd de schuld hiervan buiten de dader zelf. Ja, hij heeft het gedaan maar hij zou niet tot zijn daad gekomen zijn als….. Het is de bekende drogredenering. De oorzaken die leiden tot deze daad liggen binnen de persoon zelf besloten , die vaak zelf oorzaken van buiten aanhaalt om zijn daad te rechtvaardigen. Zoals de moordenaar van John Lennon de teksten van de Beatles de schuld gaf.

Zo ook valt Links de moord op Van Gogh en Fortuyn niet te verwijten en valt deze daad niet te verwijten aan het rechtse gedachtegoed. Het is vooral het bewijs dat we niet in staat zijn om het politieke debat in alle hevigheid te voeren. Afhankelijk van de situatie betracht de ene partij tot nuance te komen, waar de ander overgaat tot platte generalisaties. En lafhartige uitwassen zoals deze moordaanslag worden moeiteloos verweven in het politieke debat. Niet alleen burgers maar ook politici en media maken zich hier volop aan schuldig. Zo houden we elkaar vast in een ijzeren greep en strompelen we voort van de ene aanslag naar de andere. Elke aanslag ‘bewijst’ dan het gelijk van een van de partijen.

Toen de Amerikaanse media de associatie maakten met 9/11 reageerde de Noorse premier met de opmerking: “we shall retaliate with more democracy”. Hopelijk beantwoordt de Nederlandse samenleving deze aanslag met meer inhoudelijk debat en stoppen we met het versimpelde blamegaming. Een aanslag door moslimfundamentalisten is niet de verantwoordelijkheid van de gehele moslimgemeenschap, zoals deze aanslag niet de verantwoordelijkheid is van het rechtse gedachtegoed. Noch hoeven die gemeenschappen zich te verontschuldigen voor elke aanslag. We zitten allang genoeg in deze valkuil. De politiek, zowel links als rechts,  kan daarin het goede voorbeeld geven. Voer het debat op de inhoud en blijf weg van de misplaatste generalisaties en platitudes

Dit artikel is ook te lezen op de website van Hans Groen

Geef een reactie

Laatste reacties (46)