1.244
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het risico van lachen

Wat de cliniclowns je niet vertellen

Ik moet bekennen dat ik erg aangetrokken word door onderzoeken en informatie die op de rand zitten van de medische kennis. Nutteloze weetjes en informatie die net anders is dan je verwacht. Meestal is het volkomen overbodig om te weten, maar op een verjaardag waar het gesprek in eens doodvalt kun je er goed mee uit de voeten.

‘Wist je dat lachen riskant kan zijn voor je gezondheid?’
Ik kon mijn enthousiasme nauwelijks bedwingen toen ik een stuk las over de voor- en nadelen van het lachen en schoot spontaan in de lach. 

We weten overigens meer dan voldoende over waarom lachen goed is. Het houdt depressies op afstand en het is besmettelijk, waardoor andere mensen ook gaan lachen. Bovendien zou het de bloedvatfunctie verbeteren en stijve gewrichten tegengaan, maar laten we eerlijk zijn: de onderzoeken die dat aantoonden vielen niet erg op door hun kwaliteit.

Door lachen scheid je meer endorfine af (de natuurlijke morfine in je hersenen) en dus zou het pijnstillend werken. Vandaar die cliniclowns? En het belangrijkste nieuws is dat er ooit onderzoek is gedaan en dat te weinig bekend is: tien tot vijftien minuten schuddebuiken van het lachen zorgt voor verbruik van 40 calorieën. Dat haal je niet met een potje dubbeltennis.

Maar nu de risico’s. Het grootste gevaar is dat je ergens op een feestje bent en erg moet lachen om een grap en dan tijdens de periode dat je diep in moet halen een nootje binnenkrijgt waardoor je stikt. En mocht je last van een hernia hebben dan kan de verhoogde druk in je buik zorgen dat de pijn erin schiet. Daar valt weinig aan te doen denk ik.

Volgens de auteurs van het artikel in het kerstnummer van het BMJ is lachen echter een remedie die iedereen kan worden geadviseerd omdat de mogelijke risico’s veel minder zijn dan de voordelen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: 
De verleiding van chocolade

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie