5.138
14

Kunstenaar

TINKEBELL is kunstenaar. In 2005 studeerde zij af aan de afdeling design van het Sandberg Instituut te Amsterdam. In 2004 verkreeg ze landelijke bekendheid met een handtas die zij gefabriceerd had van het bont van haar eigen kat. Begin 2008 deed ze opnieuw van zich spreken met de tentoonstelling Save the pets, waarbij ze in galerie Masters in Amsterdam, 95 hamsters tegelijk liet rondlopen in zogenaamde hamsterballen. Zij wilde hiermee laten zien hoe mensen omgaan met hun huisdieren. Haar werk leverde meermalen een storm aan publiciteit en kritiek op, inclusief haatmail en doodsbedreigingen. Een deel van deze haatmail en doodsbedreigingen werden gepubliceerd in het boek Dearest TINKEBELL uit 2009. Ook publiceerde zij het boek 'De Duitsers zijn uitgeschakeld'. In 2018 publiceerde ze een boek over haar ervaringen in het Japanse kernrampgebied: Het gevaar van angst – hypochonderen in Fukushima.

Het saaie leven van de griffo-meisjes

Bij het bushokje in de spits aan de snelweg positioneerden zij zichzelf. Op het bankje, met de rok omhoog en de benen wijd

Binnenkort verschijnt het boek ‘De Duitsers zijn uitgeschakeld’, een verzameling autobiografische verhalen van de Tinkebell, die eerder met haar kattentas en hamsterbollen felle reacties uitlokte. Op Joop de komende tijd voorproefjes van dit nu al opmerkelijke boek.

We woonden op een dijk. Het verhaal ging als volgt:

We keken uit op een weiland en achter dat weiland stond de grootste griffo-school van Nederland.
Griffo meisjes zijn een soort streng religieuze hoofddoekmeisjes, maar dan zonder hoofddoek, mét lange rok en een ander geloof.

Ze hadden een leven waarin radio en tv verboden was, de paardenstaarten in het haar een verplichting leken – net als de lange a-seksuele rokken die alle vrouwen droegen, de vele verplichte kerkbezoeken elke week én de enorme sociale controle die er op toezag dat alles alles vroom en zedelijk was. Om het saaie leven vol restricties toch wat kleur te geven hadden de griffo-meisjes zo hun eigen methoden.

Aan het einde van de dijk kwam je bij de snelweg en langs de snelweg stond het bushokje waar alle griffo’s ’s middags werden opgepikt om terug gereden te worden naar hun dorpen. Zo tegen het spitsuur was het druk op de weg waardoor het nóg effectiever was.

Na het laatste lesuur togen de griffo-meisjes standaard naar het toilet om daar hun onderbroekjes uit te doen en te verstoppen in tassen en jassen. Bij het bushokje in de spits aan de snelweg positioneerden zij zichzelf: Op het bankje, met de rok omhoog en de benen wijd. Hoe meer ongelukken hoe beter.

Ik heb er voor gekozen om dit verhaal te geloven.

Lees ook: Tinkebell doet vakantiewerk

De Duitsers zijn uitgeschakeld
en andere waargebeurde verhalen beleefd en verteld door een meisje met de zelfbedachte naam TINKEBELL.

Hoe je aangestaard kunt worden door een muis met een feestmuts op. Welke types tegenwoordig kaas maken. Mannen die vermeden moeten worden om de viezigheid op hun piemel. Hoe je aangeklaagd kunt worden door depressieve hondenbezitters. Waarom je een psychiater ook preventief kunt bezoeken. Over Boy. Over niet opgegegeten boterhammen. Over alleen zijn. En ook: Wat hamsters, politiek en portretschilderkunst met elkaar te maken hebben..

Volg Tinkebell ook op Twitter


Laatste publicatie van Tinkebell

  • Het gevaar van angst

    Hypochonderen in Fukushima

    2018


Geef een reactie

Laatste reacties (14)