485
11

Schrijver, journalist en activistisch ondernemer

Foto: Lenny Oosterwijk

Het slimme tijdperk

De documentaire The Age of Stupid zegt dat we ten ondergaan aan domheid. Tijd om ons te redden met slimheid dus.

Als we de makers van the Age of Stupid moeten geloven is er in 2055 niet veel meer te beleven op deze aardkloot. Er lopen na talloze rampen en oorlogen nog wat verdwaasde hordes mensen rond maar voor de rest is de aarde ten onder gegaan aan onze domheid. Volgens de makers van de MilleniumTimes, een muurkrant uit het jaar 2055, gaat het echter heel anders. Het project van een aantal reclamemakers uit Rotterdam gelooft in een positieve afloop van wat ons de komende decennia te wachten staat.

Op een kleine 2000 plekken verschijnt deze maanden de Millenniumtimes. In bushokjes, op stations, in bibliotheken en op scholen hangt de krant van de toekomst. Het nieuws van 2055: Het grote Saharaproject met elektriciteit uit zonne-energie voor heel Europa is zojuist afgerond. Er is een perfect vaccin gevonden voor de opvolger van Aids door nieuwe ontdekkingen in de stamceltherapie. Malaria is allang als ziekte verdwenen door de ontdekking van schimmels die de resistente Malariamuggen doodt. Het wereldhongerprobleem is voorgoed opgelost. Dat is onder meer te danken aan een verbod op veeteelt voor vleesconsumptie en het toestaan van Verantwoorde Revolutionaire Manipulatie een milde variant van Genetische Manipulatie. De wereldbevolking is aan het afnemen door de wereldwijde invoer van de oudedagsvoorziening. De vrouwen bezetten de meerderheid van topposities bij de overheid en in het bedrijfsleven. We mogen dan misschien de millenniumdoelen voor 2015, afgesproken door wereldleiders in 2000, niet helemaal halen, in 2055 leven we in een vreedzame duurzame wereld waarin de welvaart eerlijk is verdeeld.
Veel mensen beschouwen dergelijk optimisme onzin en geloven niet in datgene dat de makers van de krant ‘The age of clever’ noemen. Maar het maken van de Millenniumtimes is niet op louter fantasie gebaseerd. Uitgebreide research en een serie interviews gingen vooraf aan het schrijven van de tekst en staan te lezen op de website die bij de krant hoort (www.hetjaar2055.nl). Vooraanstaande wetenschappers en functionarissen van ontwikkelingsorganisaties buigen zich over de vraag hoe de wereld er in 2055 uit zou zien in de positieve variant. Op de site is ook al een debat gaande over  de waarschijnlijkheid van een positieve afloop.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)