2.056
55

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Het snackloket van de NOS

De billen van Paris, de hoed van Mark, de stofzuiger van Khalid, allemaal lekker nieuws

Paris Hilton had een te korte rok aan waardoor je haar billen kon zien. Mark Rutte draagt een cowboy-hoed. En het brein achter de 9/11-aanslagen ontwierp een stofzuiger. Het zijn voorbeelden van snacknieuws, berichtjes die eigenlijk nergens over gaan, maar prettig zijn om te klikken en lezen. Even kijken. Verdomd, dat is echt een kort rokje en kijk die billen! Hé Mark met een hoed! En ja zeg, een stofzuiger, wat maf…

Het is nieuws dat wel je nieuwsgierigheid wekt maar waar je nooit iets wijzer van wordt. Voorheen werd dat recept voornamelijk gebruikt door roddelbladen maar de formule lijkt steeds verder op te rukken in het gewone nieuws. Vooral de NOS heeft er een handje van. Dat instituut is zo allergisch geworden voor de eigen stoffigheid dat geen middel onbeproefd blijft om zichzelf te verfrissen. Helaas met meestal niet meer dan een Ambi Pur-effect: het ruikt ‘fris’ maar je blijft het associëren met een urinoir.

De hoed van Rutte
Nieuws opleuken. Dat is minder onschuldig dan het lijkt want het opleuken gaat altijd ten koste van informatie. Een serieuze krant als NRC Handelsblad bijvoorbeeld plaatst wel de foto’s van Mark Rutte met cowboyhoed maar vermeldt – tegen de traditie van de krant in – niet om wat voor hoed het gaat. Het lijkt niet een willekeurige cowboyhoed maar een Stetson. De hoed die George Bush droeg, of JR uit de tv-serie Dallas (waar de premier nog aan referereerde in zijn speech) Het is een symbool van mannelijkheid. Amerikaanse ex-slaven droegen de hoed als statement van hun verkregen vrijheid. Je zou een heel essay op kunnen hangen aan Mark en zijn hoed maar NRC volstaat met een paar kekke plaatjes. En vermeldt dat je er van die leuke grappen over kunt maken. Want dat is het kenmerk van dit getapte nieuws. Het is vooral leuk. Een beetje alsof je aan de bar hangt. Proost!

Waterboarden
De NOS gaat veel verder, die maakt van serieus nieuws een louter leuk weetje. Donderdag kwam Associated Press met het nieuws dat Khalid Sheikh Mohammed, de Ron Jeremy look-a-like die de aanslagen van 9/11 heeft gepland, tien jaar geleden een stofzuiger heeft ontworpen. Het is een verhaal met een dubbele laag. Het feitje over de stofzuiger trekt de aandacht maar het is toch vooral de rest die indruk maakt. Khalid Sheikh Mohammed werd vastgehouden in een geheime gevangenis in Polen waar hij werd gemarteld. Zo hielden zijn CIA-ondervragers hem een keer 180 uur achter elkaar wakker. Hij werd 183 keer gewaterboard, oftewel bijna tot verdrinken gebracht. De Poolse gevangenis werd in 2003 gesloten waarop de terrorist werd overgebracht naar een andere geheime cel in Boekarest. Daar zat hij vastgeketend aan de grond en werd hij voortdurend verhoord over Al Qaida, om alle kennis die hij had uit hem te krijgen. Vertelde hij iets waardevols dan kreeg hij een reep Snickers. Later werd hij overgebracht naar Guantanamo waar hij nog steeds verblijft. 

Stofzuiger
De verhoormethoden die de CIA gebruikte waren extreem zwaar. Uiteindelijk heeft Khalid Sheikh Mohammed zoveel bekentenissen gedaan dat ze door critici amper nog serieus worden genomen. De geheime dienst vreesde echter dat de, volgens zijn ondervragers buitengewoon intelligente, verdachte door de gebruikte methodes knettergek zou worden.  Dus kreeg hij na verloop van tijd wat verstrooiing aangeboden. En zo kwam het dat Khalid Sheikh Mohammed, die een opleiding tot ingenieur had gevolgd, vroeg of hij een stofzuiger mocht ontwerpen. Waarom hij dat wilde, was onduidelijk. Volgens AP beraamde hij mogelijk een plan om zo informatie naar buiten te smokkelen, dat had hij al eens eerder geprobeerd met een boek.

De NOS maakte ook een nieuwsbericht over Khalid Sheikh Mohammed, net als andere media. Maar waar De Telegraaf en Nederlands Dagblad nog melding maakten van de martelpraktijken die bij ons om de hoek plaatsvonden, laat de NOS dat allemaal weg. Het wordt een nieuwtje in de orde van ‘terrorist ontwierp stofzuiger’. Leuk om te weten, zonder dat je ook maar iets relevants tot je neemt. 

Het verhaal van Khalid Sheikh Mohammed is maar een enkel voorbeeld van de ziekte waar de NOS aan lijdt. Je ziet het ook bij het schandaal rond de NSA. De NOS laat de informatie over het echte schandaal achterwege en concentreert zich op de soap rond klokkenluider Snowden. Misschien is het meer dan opleuken, misschien is het ook gewoon gemakzucht. Iemand moet de NOS eens uitleggen dat als je alleen de krenten uit de pap eet, je uiteindelijk omkomt van de honger.

Geef een reactie

Laatste reacties (55)