1.219
18

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het snelle meisjesbrein

Iedere dag een gezond weetje! Vandaag: Hoe komt het dat de hersens van meisjes zich sneller ontwikkelen

Tienermeisjes zijn eerder wereldwijs dan tienerjongens. Als vuistregel hanteren we meestal dat ze twee jaar voor liggen in hun ontwikkeling op jongens. Dus een meisje van twaalf is in haar geestelijke ontwikkeling vergelijkbaar met een jongen van veertien. In hun eigen klas zijn alleen de zittenblijvers dus enigszins van gelijk niveau. Waardoor wordt die voorsprong veroorzaakt?

Om daar achter te komen hebben we de wetenschap. Onderzoekers maakten hersenscan van 121 gezonde mensen tussen de vier en veertig jaar oud, de periode waarin mensenhersens zich nog ontwikkelen. Uit de analyse daarvan blijkt wat al vermoed werd: het heeft met de ontwikkelingen van de verbindingen in de hersenen te maken.

De delen moeten bij voorkeur niet los functioneren, maar zo goed mogelijk samenwerken. Het is juist door integratie van de verschillende bronnen van informatie dat we grip op de wereld rondom ons krijgen. Daarom worden in het proces van de hersenontwikkeling de vroege dichtbij-verbindingen deels opgeruimd en ontstaan er verbindingen met andere delen verder weg in de hersenen.

De onderzoekers beschrijven het als volgt: het is ongeveer zoals in een netwerk. Je netwerk is beter als je niet alleen bij een paar mensen in je omgeving je informatie krijgt (bijvoorbeeld in het gezin waarin je opgroeit) maar ook van mensen die verder weg van je staan waardoor je op een heel andere manier leert kijken. Let wel: dit is alleen maar een vergelijking om begrijpelijk te maken hoe het werkt en geen beschrijving van wat er gebeurt dankzij die betere hersenverbindingen.

Het onderzoek vertelt ons iets over waardoor de snellere ontwikkeling van meisjes plaats vindt, maar niet waarom. Er moet iets zijn dat het in de menselijke evolutie ook noodzakelijk maakte. Boerenfluitjesinterpretatie brengt ons al snel op het belang voor meisjes in hun seksuele ontwikkeling. Ze hebben daarbij de middelen nodig om te checken welke potentiële partners geschikt zin, voor wie je op je hoede moet zijn en hoe je die onnozele halzen met hun zaadvoorraad aan je kunt binden. Maar dat is wel een kladderdeklatsverklaring en geen wetenschap.

Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat tienermeisjes door hun beter werkende hersenen het ook beter dan jongens doen op school. Daardoor houden ze in principe hun voorsprong op jongens, die in maatschappelijk opzicht om de baas te blijven aangewezen zijn op hun spierkracht, hun overmoed en hun grote mond. Testosteron zal ik maar zeggen. Maar dat is natuurlijk nog onwetenschappelijker geklets. Het is eerder een kerstboodschap: er zijn altijd engelen nodig om de herders te begeleiden naar waar ze moeten zijn.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: The winner takes all

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (18)