281
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het sportleven van muizen

Chronische stress zorgt bij muizen voor minder sportinspanning

Een mens is geen muis en daarom is het niet erg zinvol om een onderzoek dat met muizen gedaan is te presenteren en te suggereren dat het ook voor mensen zou kunnen gelden. Wat ook niet kan is al te veel waarde hechten aan onderzoeken die op een congres of wetenschappelijke bijeenkomsten zijn gepresenteerd, want die zijn nog niet beoordeeld door collega-onderzoekers. Maar toch…

Op de site van Runnersworld staat een verslag over een onderzoek naar de invloed van stress op muizen, dat werd gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van sportdeskundigen.

Muizen met een tredmolen in hun kooi werden in een situatie van chronische stress gebracht. Hoe bezorg je een muis stress: natte lappen om op te slapen, een scheef hok en vaak verhuizen. Die stress is er 7 uur per dag en van maandag tot en met vrijdag.

Muizen onder chronische stress gaan minder rennen in hun molentje. Maar in het weekend als er geen stress is rennen ze niet minder dan ongestreste muizen. Als je muizen overigens acute stress bezorgt gaan ze juist meer rennen.

Het is jammer om nu alles te verpesten door op de opvallende overeenkomsten met het leven van werkende mensen te wijzen. Dat doe ik dan maar niet, maar toch… grappig dat bij muizen chronische stress zorgt voor minder sportinspanning.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag
: De stress-factor

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie