5.062
108

Theatermaker

Jelle Zijlstra (1988) is woonachtig te Utrecht en studeerde in 2011 af als Theatermaker en docent. In die hoedanigheid is hij onder andere actief bij Theatergroep Grupo Revolver. Tevens is hij actief op het gebied van homo-emancipatie en startte hij afgelopen zomer een petitie die opriep tot een algeheel boycot van Sotsji 2014.

Het sprookje van Jan Wijenberg

Het gelijkstellen van een staat waar tal van minderheden in vrijheid leven aan IS, is naïef en koren op de molen van antisemieten en complotdenkers

Afgelopen vrijdag las ik vol ongeloof het stuk ‘De Islamitische Staat, Israël en de Staat’ van Jan Wijenberg. Volgens Wijenberg is de Israëlische premier Benyamin Netanyahu in hoogsteigen persoon verantwoordelijk voor het rekruteringssucces van IS en moet het Westen IS bestrijden door haar banden met Israël te herzien. Hiermee gaat Wijenberg een aantal belangrijke feiten uit de weg en legt hij de schuld neer bij de verkeerde partijen.

Sektarische puzzel
Allereerst is het onbegrijpelijk dat iemand die zowel in Jemen als Saoedi-Arabië heeft gewerkt, kennelijk geen begrip heeft van de werkelijke toedracht van de situatie in het Midden-Oosten. De wijze waarop de koloniale machten de grenzen van staten als Syrië (1946) en Irak (1932) langs een liniaal hebben getrokken is een recept voor sektarische en etnische onrust gebleken. De koloniale periode heeft gezorgd voor staten en burgers met een minderwaardigheidscomplex met als gevolg het hysterische ophemelen van etniciteit en religie en een voor het Midden-Oosten kenmerkende superioriteitsmentaliteit.

Het samenbrengen van Soennieten, Sjiieten, Alawieten, Koerden, Kopten, Yezidi’s enz. binnen de grenzen van landen als Syrië, Irak en Libanon, is één van de belangrijkste oorzaken voor het geweld dat we nu zien. Hiervoor is Israël niet verantwoordelijk. Het zijn de Fransen en de Engelsen geweest die de regio op deze manier op scherp hebben gezet en het is onthutsend dat Wijenberg de schuld bij de Joodse staat legt.

Wie het Midden-Oosten goed begrijpt, weet dat de ingewikkelde sektarische, religieuze en etnische puzzel niet is op te lossen door het verwijderen van de Joodse staat uit de vergelijking. De strijd tussen Soennieten en Sjiieten is eeuwenoud en het zou gezonder zijn als de Arabische wereld en de enthousiaste tegenstanders van Israël eens zouden kijken naar deze en andere meer voordehand liggende oorzaken voor het geweld in de regio.

Te veel eer voor Netanyahu
Wijenberg gaat laconiek voorbij aan het feit dat de opstanden in Egypte, Syrië etc. niet gericht waren tegen Israël maar tegen de vreselijke dictaturen in deze landen. Ondertussen vergeet Wijenberg dat IS strijders bijvoorbeeld een tweemaal hoger salaris ontvangen dan Iraakse soldaten. Zou dat weleens die aanzuigende werking kunnen hebben op al die gefrustreerde jonge mannen in het Midden Oosten en daarbuiten? Of wordt dit geld betaald uit de zak van Netanyahu? Het tragische onvermogen van Midden-Oosterse staten om een gezond democratisch bestel neer te zetten en om economische welvaart eerlijk te verdelen plus de tirannieke dictators en een gebrek aan onderwijs zijn de voornaamste oorzaken dat jongeren massaal in de armen van IS vluchten. Netanyahu de schuld geven is teveel eer voor de geplaagde Israëlisch premier.

Israël is geen kalifaat
Volgens Wijenberg zouden de jihadisten van IS in feite precies dezelfde idealen nastreven als de zionisten die de staat Israël hebben opgebouwd. Een religieuze staat waarin God altijd het laatste woord heeft. De allereerste zionisten waren grotendeels seculiere Joden die uit nationalistische motieven handelden en door alle inwoners van Israël weg te zetten als religieuze gekken (slechts een minderheid in Israël), laat Wijenberg zien over weinig kennis van zaken te beschikken of bewust de feiten te verdraaien om zijn standpunt kracht bij te zetten.

Ja, ik ben het met u eens als u zegt dat Israël de Palestijnse bevolking onrechtvaardig behandelt en ik ben voor een snel einde aan de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en het verbeteren van de situatie in Gaza maar het gelijkstellen van een staat, waar tal van minderheden (Druzen, christelijke Arabieren, homoseksuelen, Bahai enz) in vrijheid leven, aan het middeleeuws kalifaat dat IS wenst te stichten is naïef en koren op de molen van antisemieten en complotdenkers.

Genocide
Volgens Wijenberg pleegt Israël genocide op de Palestijnse bevolking.
Door het woord genocide in deze context te gebruiken haalt hij de term door het slijk en degradeert hij haar. Een klap in het gezicht van zij die werkelijk hebben ervaren wat genocide is. Genocide zijn de massagraven in Noord Irak gevuld met door IS met honderden tegelijk afgeslachte Yezidi’s. Genocide is wat IS voor ogen heeft met de Koerden van Kobani en elke christen, sjiiet en voor mijn part Jood (hoewel Joden al lang etnisch gezuiverd zijn uit Irak en Syrië) die ze in hun opmars tegen het lijf lopen. Genocide betekent volkerenmoord en het is kletskoek om Israël van genocide te beschuldigen als uit de cijfers blijkt dat de Arabische bevolking van Gaza en de West Bank, ondanks het conflict en ondanks de bezetting, explosief groeit, veel sneller zelfs dan de Joodse bevolking van Israël. Om daarnaast het Russel Tribunaal, dat grotendeels gefinancierd wordt door pro-Palestijnse groepen als het Franse ‘Time For Outrage’ als objectieve bron op te voeren is een oud-politicus onwaardig.

Het ergste conflict ter wereld
Wijenberg en zijn kompanen hebben het Israëlisch-Palestijns conflict gebombardeerd tot het ergste ter wereld, terwijl het aantal doden in dit slepende conflict verbleekt bij de slachtoffers van Assad en IS. Terwijl de brute bezetting van Tibet door China, de bezetting van de Westelijke Sahara door Marokko enz. het kennelijk niet waard zijn om op de agenda van Stop DE Bezetting -de organisatie die Wijenberg vertegenwoordigt- te plaatsen.

Nee, het is die ene allerergste der bezettingen waarop alle focus van mannen als Wijenberg is gecentreerd. Als de Joodse staat er straks niet meer is, zal IS als sneeuw voor de zon verdwijnen, zullen Soennieten en Sjiieten elkaar vol enthousiasme omarmen en zullen vrede, vrijheid en mensenrechten opbloeien in het Midden-Oosten. Dat is het sprookje van de heer Wijenberg.

Tot slot

Beste heer Wijenberg, het is waar dat het met geweld bestrijden van de Taliban in Afghanistan averechts heeft gewerkt maar we bestrijden IS niet simpelweg omdat het terroristen zijn, we bestrijden hen omdat zij degenen zijn die de daadwerkelijk genocide plegen in het Midden-Oosten en nog lang niet klaar zijn met het vervullen van hun ‘heilige’ werk. Bent u degene die straks een tweede Rwanda of Srebrenica komt verantwoorden? Ik geef het u te doen…

Geef een reactie

Laatste reacties (108)