766
13

Columniste

Debby van den Bergh is schrijfster en auteur van de roman 'Vlucht naar Curaçao' en de kindergedichtenbundel 'Gediggies' waarvan de volledige opbrengst naar Stichting Kika is gegaan. Daarnaast zijn publicaties van haar hand zijn te lezen in de verhalenbundels 'Oma waait uit en andere Haagse verhalen', 'Mooie kerst achter de duinen', 'Haagse humor bestaat niet?', 'Puur Gelul' en 'Hemels Genot'. Ook zijn er gedichten van Debby opgenomen in de gedichtenbundels '‘Poëzie op Pootjes 2, 3 en 4’, ‘Mooi weer wolken’, ‘Mijn mooiste gedicht’, ‘Huilend in Den Haag’, ‘De vrede van Den Haag’, ‘De zee is van iedereen’ en ‘Lokale liefde’.

Het Spuiform: een cultuurpaleis of cultureel drama?

Het gemeentebestuur heeft gelijk dat ze zich niet van de wijs laat brengen door het feit dat 69% van de Haagse bevolking het Spuiforum niet wil

Als het aan het gemeentebestuur ligt krijgt Den Haag een nieuw uitgaanscentrum. Het Spuiforum zal het gaan heten en wordt volgens de gemeente “een plek voor muziek, dans, evenementen en ontmoetingen.” Wat een weergaloos goed plan, en wat een uitzonderlijk sterke naam! Het gebouw komt op de plaats van de theaters die nu aan het Spui staan, de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater. Die theaters uit 1987 zijn, zegt de gemeente, dringend aan vervanging toe.

Dat denk ik ook. Mijn huis, gebouwd in de jaren 50, is in een bouwkundig rapport omschreven als prima, maar ja, een huis is geen theater. Theaters gaan niet zo lang mee, en dus moet 26 jaar na de opening de boel dringend op de schop. Ik kan me ook goed voorstellen dat je niet gaat renoveren als er genoeg geld is om de hele boel plat te gooien en er een statig cultuurpaleis te bouwen.

De bouw van het nieuwe uitgaanscentrum gaat 181 miljoen euro kosten. De gemeente betaalt driekwart daarvan, dat is ruim 135 miljoen klinkende euro’s. In 2010 lag er ook al een plan voor de nieuwbouw op tafel. Dat project kostte 80 miljoen euro meer dan het Spuiforum en werd als te duur bestempeld. Met dit nieuwe gebouw zegt de gemeente “te kiezen voor lagere kosten”.

En dat weet ik nou zo te waarderen. Het gemeentebestuur kiest bewust voor lagere kosten, en dat het hard nodig is in deze tijd van crisis hoef ik niet te benadrukken. Zomaar 80 miljoen minder kosten en dus in de pocket, kassa! En het gemeentebestuur –met name de PVDA- heeft gelijk dat ze zich niet van de wijs laat brengen door het feit dat 69% van de Haagse bevolking het Spuiforum niet wil. Dan is er altijd nog 31% die dat wel wil, kwestie van positief denken.

Ze zijn slim bezig bij gemeente Den Haag. Ze bezuinigen door 80% subsidie te schrappen aan het Koorenhuis, het culturele centrum in een uit 1662 stammend, prachtig pand op een van de leukste plekken van Den Haag – om de hoek van de Grote Markt -, zodat dit veelzijdige kunstencentrum binnen afzienbare tijd de deuren zal moeten sluiten.

Theater de Regentes gaat ze voor. Op 1 januari 2013 sluit dit gezellige theater, want het College van B&W ziet zich hiertoe helaas gedwongen. Dat is best sneu; het College van burgemeester en wethouders wordt helaas gedwongen. Gedwongen door een meerjarenbeleidplan voor kunst en cultuur 2013-2016, dat het college van B&W overigens zelf heeft goedgekeurd.

In datzelfde meerjarenbeleidplan staat ook dat het gemeentebestuur helaas gedwongen gaat worden geen subsidie meer te verstrekken aan Musicon, de bakermat van de Haagse popmuziek. Logisch, want er is dadelijk een cultuurpaleis waar iedereen terecht kan, dan heb je geen kleine podia nodig die overigens ook nog eens bakken geld kosten. Beter om in één keer 135 miljoen euro uit te geven (en als ze slim zijn bij het gemeentebestuur houden ze er –terugkijkend op de tramtunnel- rekening mee dat het budget misschien flink overschreden gaat worden) en met het nieuwe gebouw Cultuurstad van 2018 te worden. Want Cultuurstad 2018 worden gaat met een op instorten staand Lucent Danstheater natuurlijk niet lukken.

Volgens mij is er goed nagedacht door burgemeester en wethouders. Als je Europese Cultuurstad 2018 wilt worden heb je niks aan her en der verspreide culturele podia, dus help je eerst, met een meerjarenbegroting kunst en cultuur in de hand, de kleine culturele podia om zeep om vervolgens één groot, waarschijnlijk hypermodern (en dus uiterst sfeervol), peperduur Spuiforum te bouwen.

En voilá, als je niet Cultuurstad 2018 wordt, heb je in elk geval wél alle creatieve individualiteit op één grote hoop geveegd en een cultuurstad gebouwd, waarbinnen het College van B&W ongetwijfeld ook de scepter zal zwaaien. Dat dan weer wel.


Laatste publicatie van DebbyvandenBergh

  • Vlucht naar Curaçao

    Roman

    2015


Geef een reactie

Laatste reacties (13)