1.625
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het verband tussen borstvoeding en alcoholverslaving

Compenseert de kick van alcohol en drugs het getroetel en getrut dat oxytocine normaal gesproken vrijmaakt? 

In een special nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Pharmacology, Biochemistry and Behavior wordt gekeken naar de mogelijkheid of er een verband kan zijn tussen onvoldoende oxytocine en verslaving. Daar zijn wel aanwijzingen voor, maar er is niet genoeg bewijs om het werkelijk aan te tonen. Daarom wordt in het tijdschrift geïnventariseerd wat we wel weten. Dit om zo te begrijpen wat er verder onderzocht zou moeten worden.

Baby’s hebben al direct na de geboorte oxytocine in hun lichaam. Het speelt een sleutelrol in het opbouwen van de relatie tussen moeder en kind. Als je modern bent spreek je van de relatie tussen ‘verzorger en kind’, omdat gender er niet meer toe zou doen. In het verleden werd de voeding door de moeder gedaan. Lekker voor moeder en voor het kind: veel oxytocine door die intimiteit. Tepel, wang, zachte borst.

Theoretici beweren dat er geen voordelen zijn van borstvoeding en dat het met een flesje net zo goed gaat omdat die voeding tegenwoordig zo gemaakt kan worden dat het borstvoeding bijna evenaart. Let op: bijna. Maar als ik zie hoe troste vaders en moeders lachend naar de baby wijzen die heeft geleerd om met één knuisje de fles tegen een kussen te houden zodat hij zonder hulp van een ouder kan drinken, heb ik wel mijn twijfels. Kom op, dat kind hoeft geen goede relatie met een kussen te krijgen. Maar goed, dat is ook maar een mening.

Bij de geboorte is een baby in principe ‘af’, maar hij moet nog worden ‘ingereden’. Allerlei mechanismen moeten zich namelijk nog ontwikkelen. Deskundigen weten dat het oxytocinesysteem drie jaar nodig heeft om zich volledig te ontwikkelen. Daarbij spelen aanleg en een omgeving een belangrijke rol. Nu is ook bekend dat gebeurtenissen in de vroege jeugd in verband gebracht kunnen worden met grotere kans op verslavingen later, maar die onderzoeken gaan terug tot maximaal het vierde levensjaar. De vraag van de deskundigen is nu of de grotere neiging tot verslaving die sommige mensen hebben, te maken heeft met verstoring van de ontwikkeling van het oxytocinesysteem in de vroege jeugd. Dat zou inhouden dat de kick van alcohol en drugs, het getroetel en getrut dat de oxytocine normaal gesproken vrijmaakt, moet compenseren.

Ze vermoeden zoiets, maar weten het niet zeker. Nou laat ze dat dan maar eens proberen te onderzoeken. Dan is er binnenkort wel weer een berichtje dat alle media haalt omdat het over ons troetelhormoon gaat. Bijvoorbeeld: Geen verband aangetoond tussen flesvoeding en verslaving later. Die zou ik overigens al wel als kop in de krant durven zetten, alleen zou er dan (nog) geen artikel bij zitten. Of: Verband tussen verstoring oxytocinesysteem en alcoholisme. U kent me ondertussen wel een beetje hoop ik. Irony is my second name. Neem het niet al te serieus. Het is alleen maar food for thought.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie