628
10

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het verband tussen de crisis en het aantal zelfmoorden

Iedere dag een gezond weetje, vandaag: Zouden de Olympische Spelen invloed hebben gehad op het aantal zelfmoorden?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Hoe goed gaan mensen met de economische crisis om? Veel ontslagen en als je een bedrijfje hebt zie je het aantal opdrachten flink teruglopen. Angst voor wat er in de toekomst gaat gebeuren. Niemand die nog geld durft uit te geven. Spanningen die mensen mee nemen naar huis. Dat heeft gevolgen voor het geestelijk welzijn.

Onderzoek in het Verenigd Koninkrijk toont dat daar in de periode 2008-2010 waarschijnlijk 1000 zelfmoorden meer dan gebruikelijk hebben plaatsgevonden die aan de crisis te wijten zijn.

De onderzoekers namen gegevens van werkeloosheid van 93 gebieden in het VK, keken naar de historische trends van zelfmoord en vergeleken die met het aantal mensen dat zelfmoord pleegde gedurende de crisisperiode. In de periode 2008-2010 pleegden 846 mannen en 155 vrouwen meer dan gebruikelijk zelfmoord. Bovendien bleek uit het onderzoek dat elke 10 procent toename in de jaarlijkse werkloosheidcijfers samenhing met een toename van zelfmoord onder mannen met 1,4 procent.

Dit onderzoek bewijst niet dat er ook een oorzakelijk verband is, maar er is eigenlijk geen betere methode om zicht te krijgen op de relatie tussen crisis, werkloosheid en zelfmoord.

Ik ben benieuwd of de Olympische Spelen iets gedaan hebben om het aantal zelfmoorden in Engeland iets te verminderen. Je weet maar nooit.

Het weetje van woensdag nog eens nalezen: Waar ligt de grens aan een behandeling?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)