12.627
237

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het verraad van de SP

Een serieuze socialistische partij denkt aan de oude leuze: Proletariërs aller landen, verenigt U!

Giuseppe Pellizza da Volpedo

De kans is groot dat de SP uit het Europees Parlement verdwijnt. Het is een beetje ouderwets geformuleerd maar dat komt omdat ze de arbeidersklasse heeft verraden. De leiding raakte van het pad af toen zij besloot kiezers weg te lokken bij PVV en FvD door aan te schurken tegen hun ressentiment en vooroordelen.

Net als Wilders en Baudet beweerden zij dat Oost-Europeanen de banen van de Nederlanders afpakken en ook nog eens de lonen laag houden. Het zijn een soort onderkruipers. Daarom: grenzen dicht. Laat die lui hun eigen land opbouwen. Lilian Marijnissen formuleerde het iets anders maar daar kwam het wel op neer. Ook speelde ze leentjebuur bij het extreemrechtse vertoog over de Brusselse elite die het volk in de maling neemt en ondertussen het eigen buikje rond eet. De Hans Brusselmans video legde daar getuigenis van af.

Er is veel voor te zeggen, dat Polen, Roemenen en Bulgaren hier de lonen laag houden omdat zij met zo weinig genoegen nemen. Het hoort echter niet bij de traditie van een serieuze socialistische partij om te eisen dat zij dan maar moeten vertrekken. Een serieuze socialistische partij denkt aan de oude leuze: Proletariërs aller landen, verenigt U!

Als je constateert dat in jouw omgeving buitenlandse arbeiders worden uitgebuit en tekort gedaan, dan neem je het voor ze op. Dan probeer je ze te organiseren zodat je samen met hen de strijd aan kunt gaan voor een betere beloning en – wat in Nederland bijzonder actueel is – behoorlijke woonomstandigheden tegen redelijke huren. Dan eis je wetten die werkgevers dwingen om hun personeel behoorlijk onder te brengen als zij dat van verre halen. Het moet niet zo zijn dat een uitzendbureau een deel van de uitbetaalde schamele lonen weer terughaalt door de hoofdprijs te eisen voor een slaapplaats op een voormalig vakantiepark. Je zet podcasts op het internet in het Roemeens, Pools en Bulgaars om de buitenlandse arbeiders op hun rechten te wijzen en om te laten zien dat ze die zelf moeten bevechten maar daarin niet alleen staan. De SP met zijn geoliede actieapparaat is solidair.

Zo doet een serieuze ocialistische partij dat. Een dergelijke partij zoekt tevens in de herkomstlanden zusterorganisaties zodat je de zaak van meer kanten tegelijk aan kunt pakken. Gecoördineerd in de nationale parlementen en op straat.
Heel veel kiezers van de SP weten dat. Zij hebben de afgelopen maanden genoeg gezien en pakten hun biezen.
Vermoedelijk droegen de meesten van hen bij aan het succes van Bas Eeckhout en Frans Timmermans.

Zelfreflectie behoort niet tot de tradities van de SP, die zijn oude stalinistische veren nog lang niet allemaal heeft afgeschud. Donderdagavond al weet Lilian Marijnissen de nederlaag aan de beperkte opkomst van het electoraat. Zo wordt de oorzaak van het falen buiten de partij geplaatst, die het nu eenmaal altijd het beste weet en de juiste koers heeft uitgestippeld naar de lichtende toekomst.

Daarom zal de SP verpieteren en haar relevantie verliezen. Is daarmee alles gezegd? Aan PvdA en GroenLinks mag je dezelfde eisen stellen. Anders zijn zij evenmin een knip voor de neus waard.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (237)