1.150
11

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het verschil tussen samenwonen en trouwen

Vooral jonge mannen zijn minder betrokken bij alleen samenwonen

Is er verschil tussen samenwonen en trouwen? Volgens Amerikaanse onderzoekers wel. Bij samenwonende paren is er een stuk minder betrokkenheid bij elkaar en ontbreken gedeelde verwachtingen. Dat geldt vooral voor de jonge mannen.

Waarom zijn het die toch altijd! Het staat allemaal in een sociologisch rapport (.pdf). Het is wat lang, maar als je uit wilt vinden wat je kansen zijn dat, die niet gecommitteerde partner van je, je ooit ten huwelijk vraagt moet je het wel doorlezen om eventueel op tijd er tussen uit te trekken en met iemand anders je geluk te beproeven. Dat alles natuurlijk alleen als je van het type bent dat het huwelijk als hoogste goed ziet.

Meer dan de helft van de samenwonende mannen is er niet zeker van dat de huidige relatie eeuwig zal duren. Een dergelijk gevoel lijkt me wel noodzakelijk bij echte betrokkenheid, want als je tijdens de ene relatie al uit zit te kijken of er toevallig nog iets beters langs komt zit er iets fundamenteel mis. Dat gevoel bestaat maar bij 39 procent van de samenwonende vrouwen en bij 19 procent van de getrouwde mannen en vrouwen.

Het is daarom misschien slimmer om eerst goed te bespreken wat je verwachtingen zijn voor je samen een hypotheek op een te duur huis neemt, want anders loop je het risico om langer bij iemand te zijn die je langzaam maar zeker gaat haten. Er is namelijk niets erger dan van een niet echt betrokken relatie vanzelf over te gaan op een huwelijk waarin je niets deelt.

Zelf vind ik het overigens erg leuk om getrouwd te zijn. Het is leuk iemand te hebben die je kent uit de tijd dat je nog jong was en iemand die je dromen kent, maar je niet voortdurend wijst op het feit dat je maar weinig van je dromen hebt waar gemaakt. En dat je verder altijd een gesprek dat je leuk vindt kunt hebben met iemand met wie je nooit naar een onderwerp hoeft te zoeken. Er is altijd wel iets om over te kibbelen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Trouwen maakt mannen minder crimineel

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (11)