2.498
44

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het voordeel van marihuana

Mensen die een jointje roken, blijven slanker. Zou dat ook zo zijn wanneer je een marihuana-koekje eet? 

De zoektocht naar het ideale middel om overgewicht te voorkomen, maar vooral ook om te zorgen dat diabetes ons niet plaagt, lijkt op een middel te zijn uitgekomen dat we al lang kennen. Het is goedkoop, natuurlijk en gemakkelijk zelf te verbouwen. Nadeel is echter dat onze wetgeving het erg moeilijk maakt er maximaal gebruik van te maken.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat marihuana zorgt voor minder obesitas en dat is mogelijk omdat het insuline beter laat werken.

Marihuana heeft voor wat betreft het voedselpatroon een slechte naam omdat het voedselopname stimuleert. De munchies, de onbedwingbare honger die optreedt als mensen high zijn, zou zelfs zorgen voor 600 calorieën meer. Je zou dus denken dat wie marihuana rookt flinker van omvang moet zijn. Toch was al opgevallen dat mensen die een jointje roken juist slanker blijven.

De onderzoekers onderzochten 4.600 volwassenen op insuline bij vasten en hoogte van glucose, insuline resistentie, cholesterol niveau en omvang middel. Twaalf procent van de deelnemers aan het onderzoek zeiden regelmatig marihuana te gebruiken en 42 procent had dat gedaan in het verleden. 

En de uitkomst? De marihuanagebruikers hadden duidelijk minder buikomvang, meer goed cholesterol in het bloed, minder insulineresistentie (een maat voor hoe slecht het met de verwerking van suiker in het lichaam is gesteld). Bij mensen die in het verleden marihuana hadden gebruikt (maar niet in de afgelopen 30 dagen) was hetzelfde te zien, maar niet in de zelfde mate. Het mooie was dat het effect niet afhankelijk was van hoe veel mensen gebruiken.

Al eerder was vastgesteld dat gebruik van marihuana de kans op diabetes vermindert. Dat wordt met het nieuwe onderzoek bevestigd. Bovendien lijkt het erop of het een aantal veranderingen in de stofwisseling die voor diabetes zorgen tegengaat. Zouden die effecten er ook zijn als je het niet rookt maar marihuana in een koekje consumeert?

Wat een heerlijke ironie trouwens dat zulk onderzoek ons confronteert met de gunstige effecten van een middel waarop een heksenjacht gemaakt wordt en dat onschuldiger is dan nicotine of alcohol. Door die heksenjacht heeft men ook nog eens gezorgd dat de productie van dit ‘medicijn’ in grote mate in handen van het criminele circuit is gekomen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: De kilt en het sperma

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (44)