4.279
307

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het wordt tijd voor andere gedoogpartners

Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. Laat de politiek Wilders in het isolement dringen waar hij thuishoort

‘Linksigen als Cohen en Dibi proberen nu politiek slaatje te slaan uit massamoord. Ranzig. PVV blijft zichzelf, inhoudelijk en ook vwb toon!!’ luidt de meest recente tweet van Geert Wilders. De aanval, laat hij daarmee merken, is de beste verdediging. En er moet natuurlijk uit alle macht voorkomen worden dat hij in een echt debat terecht komt over zijn invloed op het politieke klimaat.

Tot nog toe zijn Wilders’ bondgenoten buiten schot gebleven. VVD en CDA zijn niet bevraagd over de manier waarop hun gedoogpartner omgaat met de vragen die het Noorse drama hoe dan ook oproept. Misschien moet dat eens gebeuren. Dan is met name het gevoelen in christendemocratische kring van belang. Het wereldbeeld in die partij heeft tenslotte weinig te maken met het creëren van vijandbeelden en het schuiven van alle schuld op de tegenstander zoals Wilders nu opnieuw doet.

In het ene jaar van zijn bestaan is het kabinet al enkele malen gered door de oppositie terwijl de blonde bondgenoot grossierde in schamper commentaar zoals deze recente tweet: “De Jager weer voor de bijl. Eerst stoer suggereren ‘geen steun aan Griekenland’. Nu – met bangmakerij – trekt hij toch weer de portemonnee”.

Wie de afgelopen dagen de fora op Elsevier, Telegraaf en de rechtse websites heeft doorgenomen weet dat veel PVV-aanhangers vinden dat Breivik inhoudelijk wel de nodige punten had. Sommigen suggereerden zelfs dat je een aanslag zoals de zijne kon verwachten.

Wordt het geen tijd om die vijftien procent eens in het eigen sop gaar te laten koken? Wordt het geen tijd om dat gedoogakkoord op te zeggen omdat je genoeg hebt van al die onbeschofte bejegeningen?

Even tellen:  Christen Unie, D66 en Groen Links kunnen de coalitie aan een meerderheid helpen, de PvdA in haar eentje ook.

Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. Laat de politiek Wilders in het isolement dringen waar hij thuishoort. Er moeten ándere gedoogpartners te vinden zijn als er aan alle kanten goede wil aanwezig is, een gedoogakkoord met vrije kwesties en een kabinet dat qua samenstelling blijft zoals het is.

Rutte grijp je kans om van dat stelletje onbeschaamde schreeuwlelijken af te komen.

Cohen, Pechtold, Sap, Slob, durf over je schaduw heen te springen. Doe een aanbod dat het kabinet niet kan weigeren.

Update donderdag 28 juli

De website Frontaal Naakt brengt een artikel van Rob van Kan dat wordt geïllustreerd door een kaart van Europa die uitstekend het wereldbeeld van de PVV weergeeft.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (307)