2.301
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het zandloperfiguur en de wandelende klerenkast

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Alle clichés over het perfecte uiterlijk zijn waar

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Dit is een belangrijk onderzoek, want eindelijk zijn nu voor eens en altijd de ideale lichaamsvormen van mannen en vrouwen vastgesteld. Is de zandloper bij een vrouw echt het ideaal van elke man? Wil elke vrouw werkelijk een wandelende klerenkast. Het antwoord vindt u in het onderzoek dat gepubliceerd werd in PLOS One.

Om dit uit te vinden werd 3D-computersoftware ontwikkeld. Tachtig heteroseksuele mannen en vrouwen werden gevraagd met behulp van het programma de ideale man en de ideale vrouw te maken. De proefpersonen moesten dus zowel voor het eigen geslacht het ideale lichaam kiezen, als voor het andere geslacht. Vreemd genoeg verschillen mannen en vrouwen niet wat betreft de ideale afmetingen van vrouwen, maar ook niet over het ideale mannelijke lichaam.

Wat willen ze dan? Alles wat we van te voren wel kunnen raden. Vrouwen moeten slank zijn, maar wel flinke borsten en billen hebben. Mannen moesten stevig gebouwd zijn met brede schouders en dikke bovenbenen. De onderzoekers keken wat de BMI is van die ideale mannen en vrouwen. Vrouwen hebben idealiter een BMI van 19 (maar net in de gezonde range) en mannen een BMI van 25 (ook maar net in de gezonde range).

We houden dus van clichés en het bevestigt de theorie van evolutiedeskundigen dat vruchtbare, gezonde vrouwen aantrekkelijk zijn omdat ze een goed vooruitzicht op gezond nageslacht zouden bieden. Wat betekent dat? Flinke borsten en stevige billen. Mannen zijn aantrekkelijk voor vrouwen als ze zo mannelijk mogelijk zijn: brede schouders, zware stem en stevige onderkaak. Die zullen het gezin goed kunnen beschermen.

De deelnemers aan het onderzoek weken overigens zelf wel erg af van het ideaal. Zo gaat het meestal: er zijn gewone mensen waaraan van alles tekort schiet en onze gefantaseerde idealen, die je maakt met een computerprogramma’s.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van donderdag nalezen: Een onbetrouwbare kop

Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)