262
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hevige emoties brengen mensen bij elkaar

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Hoe onze hersenen samenwerken bij hevige emoties

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Als mensen grote emoties ervaren gaat de werking van hun hersenen meer op elkaar werken. De hersenen gaan ‘samenwerken’.  Onderzoekers vonden dat door de werking van de hersenen te volgen via een MRI terwijl proefpersonen een korte film bekeken.

Ze kregen een aangename, een neutrale en een onaangename film te zien. Als alle mensen in een groep in eenzelfde emotionele toestand komen, gaan hun hersenen en lichaam de omgeving op eenzelfde manier verwerken. Delen van de emotionele omstandigheden leidt tot eenzelfde gevoels- en neuraal framework, waardoor we elkaar beter gaan begrijpen.

Volgens de onderzoekers vergelijkt deze automatische tuning van mensen maatschappelijke interactie en groepsprocessen. Een dergelijk inzicht bestaat meestal wel bij mensen; hevige emoties brengen mensen bij elkaar. Je hoort mensen zelfs wel eens zeggen als er veel onenigheid is en politici niet tot overeenstemming kunnen komen dat ‘er weer eens een grote oorlog moet komen’ om de spirit van gezamenlijke oplossingsgezindheid terug te vinden. Ik geloof niet zo in die oplossing, want er kleven meer nadelen aan dan voordelen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)