Laatste update 14:35
10.950
82

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Hiddema staat ver buiten de realiteit van de gewone Nederlander

'Iemand die zo met geld omgaat moet niet de pretentie hebben om hardwerkende Nederlanders tegen het partijkartel en de elite te verdedigen'

Screenshot Hiddema en Baudet bij RTL Late Night

Niet alleen Dion Graus maar ook Theo Hiddema strijkt naast zijn Kamersalaris een dikke zevenentwintigduizend euro extra op omdat hij in Limburg staat ingeschreven. Dat is een merkwaardige zaak want de oude levensgenieter woont al sinds jaar en dag op de Herengracht in Amsterdam, niet zo ver van uitgeverij Prometheus. Hij is regelmatig te zien als hij op zijn bordes voor de deur een sigaret rookt, al dan niet met een wijntje bij de hand. Ook op het Spui – bij Hoppe en zo – is hij een bekende verschijning.

Verbazing
Hierover door de Volkskrant aan de tand gevoeld toonde Hiddema verbazing. Hij had nooit bij dat bedrag stil gestaan. Hij stond inderdaad ingeschreven op een adres in Maastricht, waar hij ook nog een advocatenkantoor had, maar inderdaad verbleef hij meestal in Amsterdam. Hij zou het nagaan. Misschien had hij inderdaad het bedrag moeten ontvangen voor iemand die in de hoofdstad woont – veel dichter bij Den Haag – zo’n tienduizend euro minder.

Theo Hiddema is een jurist. Hij behoort tot de top van de Nederlandse strafrechtadvocatuur. Zo’n man met die achtergrond stelt blijkbaar niet vast hoe zijn salarisstrook in elkaar zit. Die ontvangt elk jaar meer dan 24.000 euro extra en zoekt niet uit waarop dat douceurtje is gebaseerd. Daar lét hij pas op als een kritische journalist hem ondervraagt.

Pretentie
Zou dat waar zijn? Zou hij er inderdaad overheen hebben gekeken in plaats van hebben besloten dat je geen slapende honden wakker moet maken? Pik in. Het is winter? Of staat onze vrolijke Bourgondiër geestelijk ver boven zulke beuzelingen: zeventwintigduizend euro onverklaard op je eigen rekening is een bagatel waar een gentleman advocaat achteloos aan voorbij loopt. Wij weten het niet maar een ding is wel duidelijk: iemand die zo met geld omgaat moet niet de pretentie hebben om hardwerkende Nederlanders tegen het partijkartel en de elite te verdedigen.

Dit is immers een land waar de gewone man of vrouw maar één euro teveel opslag moet hebben gekregen om de toeslagen kwijt te raken die vervolgens zonder genade worden teruggevorderd, wat ook de gevolgen mogen zijn. Dit is in een land waar iemand in de laatste fase van ALS nog even een rekening van 20.000 euro mag voldoen omdat door een administratieve fout een verhoging van de eigen bijdrage twee jaar te laat werd meegedeeld , zoals Radar afgelopen maandag meldde.

Op die haverkist is de oude bok nog niet gesprongen. Die wereld neemt Hiddema niet waar vanaf zijn bordes in het hart van de grachtengordel. Baudet en Hiddema, zij staan allebei op hun eigen manier ver buiten de realiteit van de gewone Nederlander.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (82)