2.214
25

Voormalig GroenLinks-statenlid ZH

Alfred Blokhuizen (Leiden, 1955) was van 2007 tot april 2015 voor GroenLinks lid van de Provinciale Staten in Zuid Holland.

Hij volgde ITO onderwijs metaalbewerking (1968-1972) en was korte tijd fabrieksarbeider. Daarna werd hij o.a. ondernemer in de omroepwereld van Vlaanderen. Daar was hij radiopresentator en mede-eigenaar van een regionale omroep in Gent. Sinds 1992 houdt hij zich bezig met de politiek. Van 1994 tot 2008 was hij fractievertegenwoordiger/gemeenteraadslid/fractievoorzitter/commissievoorzitter in de gemeente Spijkenisse.

Hier wonen? Levensgevaarlijk!

cc-foto: Roel Wijnants

Vandaag bekeek ik de voorpagina van de regionale omroep RTV Rijnmond. Je moet toch op de hoogte blijven van wat er gebeurt in de regio. Graag kijk ik dan ook naar de geinige gebeurtenissen die in onze dorpen gebeuren. Daar is tenslotte de uit belastinggeld betaalde regionale omroep ook voor. Maar na deze dag mijd ik die voorpagina. Het lezen maakt me boos en chagrijnig.

Toen de website zich opende werd ik geconfronteerd met een levensgrote foto van een politiegordel vol met wapentuig en een machinegeweer in de aanslag in een zwart leren handschoen. Ik neem aan dat de schrijver van dat artikel goed heeft nagedacht over wat hiermee wordt bereikt. Ik vind dat knap intimiderend. Verder op de pagina 16 (!) van de 20 artikelen over misdrijven en foto’s van politie-uitrusting. Helemaal niets over wat er zo goed gaat in onze regio. Alleen maar ellende en gedonder. Het beeld dat de regionale omroep schetst is dat we in een levensgevaarlijke omgeving wonen. Het is hier Sodom en Gomorra!

Deze opstapeling van slecht nieuws klopt ook helemaal niet met de werkelijkheid. De criminaliteit neemt al jaren af. Het aantal berichten over criminaliteit, zonder enige duiding, neemt alleen maar toe. Het is dan ook geen wonder dat mensen niet geloven in die afname van fout gedrag. De door hen zelf betaalde media doen er alles aan om dat onjuiste beeld te versterken. En waarom doen ze dat? Wat is het doel van de hoofdredacteur om onze regionale publieke omroep zich zo te laten profileren? Ik kan daar niet bij.

De publieke omroep is vooral ook bedoeld om hun kijkers en luisteraars te “verheffen”. Een ouderwetse term, maar nog altijd heel actueel. De publieke omroep moet duiden en duiden. Door vrijwel alleen misdaadnieuws te brengen, zonder uitleg en perspectief wordt men in het ongewisse gelaten over de werkelijke wereld waarin men leeft. U weet wel: een van de allerveiligste plekken op onze planeet.

Ik produceer al jaren een dagelijks radioprogramma voor de lokale publieke omroepen. Ik ontvang meer dan dertig superpositieve persberichten per dag, van zaken waar men mee bezig is in dezelfde regio als de regionale omroep en slechts een paar politieberichten. Dat is de echte wereld. Daar voel ik me veel gemakkelijker bij.

De regionale omroep roept keihard: hier wonen is levensgevaarlijk. Maar waarom? Geld? Macht?

 

Geef een reactie

Laatste reacties (25)