Laatste update 16:13
2.096
21

Fractievoorzitter SP Arnhem

Gerrie Elfrink is Raadslid en fractievoorzitter namens de SP in Arnhem, waar hij zich onder meer bezighoudt met de portefeuilles; veiligheid, financiën en sport.

Hoe Arnhem de plank misslaat met het klimaatfonds

De manier waarop Arnhem via het klimaatfonds 10 miljoen verdeelt, is een gemiste kans.

De kranten staan er vol mee: de gemeente moet flink bezuinigen. Vooral de jeugdzorg ligt onder vuur. Als de zorg voor kwetsbare kinderen in onze stad moet wijken voor iets anders, dan moet dat andere wel heel erg belangrijk zijn. Dat zou dus zeker zo moeten zijn voor de maar liefst tien miljoen euro dat in een Arnhems klimaatfonds wordt gestopt.

Cc-foto: Pictures of Money

Win-win
De tien miljoen euro is bedoeld om de ‘energietransitie’ te versnellen en Arnhem toekomstbestendig te maken. Een mooi maar nogal breed doel. Het lijkt dus logisch om na te denken op welke manier we het allerbeste dit doel kunnen behalen. De SP stelde bijvoorbeeld eerder voor om het geld te besteden aan het energiezuinig maken van de slechtste huizen in Arnhem. Dan weet je namelijk zeker dat je enorm veel energie bespaart, energie die je niet meer hoeft op te wekken. Dan weet je dat de winst ook terecht komt bij de mensen die het het hardste nodig hebben, die op deze manier de enorm gestegen energierekening weer zien dalen. Energiearmoede wordt voorkomen. Win-win voor het klimaat en de Arnhemmers gegarandeerd.

Als je daar niet voor kiest, dan kan je bijvoorbeeld ook kiezen om de miljoenen van het klimaatfonds te gebruiken voor de zogenaamde ‘energietransitie’. Immers, drie Arnhemse wijken zouden in rap tempo van het gas af moeten. Kosten: tussen de 10 duizend en 50 duizend euro per huis. Wie dit moet betalen en hoe dit te betalen? Onbekend. Als dit dan toch moet gebeuren, waar de SP grote twijfels bij heeft, dan kunnen Arnhemmers daar dus wel wat financiële klimaathulp bij gebruiken.

Energiearmoede
Maar dat gebeurt allemaal niet. Er is niet gekozen voor de beste manier om klimaatdoelen te halen of energiearmoede te voorkomen. Bijzonder is dat er überhaupt niet wordt gekozen. Onder de noemer de ‘Arnhemse aanpak’ mogen aanvragen gedaan worden uit het fonds. Bijna alles is mogelijk. Willen de bewoners van de Hoogkamp massaal laadpalen voor hun Tesla’s? Dit college sluit het, na talloze vragen hierover, nog steeds niet uit. Doe maar een aanvraag. We zien later wel wat er met de 10 miljoen is gebeurd.

Er is dus iets geks aan de hand. Waarom? Er wordt in feite een vrijbrief gegeven om deze 10 miljoen van het klimaatfonds vooral te geven aan bedrijven. Die staan al in de rij om samen met buurten aanvragen te schrijven voor mooie innovatieve klimaatprojecten. Voor de drijvende roterende zonnevlotten die met trots door de wethouder kunnen worden onthuld. Voor de Tesla-laadpalen. O jee. De groene GroenLinks wind die door Arnhem waait blijkt toch eigenlijk vooral fel VVD-oranje.

Eigen geld
Vergezocht? Welnee. De VVD heeft op het laatste moment nog een mooie voorwaarde weten toe te voegen. Wil je een aanvraag doen bij het klimaatfonds? Dan moet dat met zogenaamde co-financiering. Oftewel, je moet eigen geld meebrengen. De meer welgestelde inwoners van de Hoogkamp gaan samen met bedrijven aan de slag. De mensen uit Malburgen, de Geitenkamp en het Broek? Die hebben het nakijken.

Politiek is keuzes maken. Met de Arnhemse aanpak geven we maar liefst 10 miljoen euro weg aan bedrijven. De Arnhemmers die het het hardste nodig hebben zitten nog steeds letterlijk in de kou. Zij hadden dit geld goed kunnen gebruiken. Net zoals de jeugdzorg in Arnhem.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)