1.348
72

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Hoe bedrijven en lobbyisten de samenleving corrumperen

Kleine investeringen, onvoorstelbaar hoge opbrengsten

In de New York Times een mooi verhaal over de manier waarop het bedrijf General Electric erin slaagt om een belastingverplichting die normaliteit 4 miljard dollar zou bedragen (gebaseerd op hun winst in 2010) wist om te zetten in een belastingvoordeel van 3,2 miljard.

Hoe doe je dat? Het is een simpele investeringsbeslissing. GE heeft een afdeling van belastingexperts die door de krant wordt vergeleken met een top fiscaal advocatenkantoor. Wat zou dat kosten? Enige tientallen miljoenen. Daarnaast besteden ze twintig of dertig miljoen per jaar aan het lobbyen van politici. Peuleschil. Om die politici om te kopen, deelt een GE stichting tientallen miljoenen aan mooie projecten uit. Tel het allemaal op en het is volstrekt duidelijk waarom lobbyisten zo’n belangrijke industrie zijn, in Washington en elders. De investeringen zijn klein, zoals het bedrijven weinig kost om bijdragen te leveren aan campagnes van kandidaten, terwijl de opbrengsten onvoorstelbaar hoog zijn.

Het geval GE klemt te meer om dat Jeffrey Immelt, de CEO, een van de grootste klagers was het afgelopen jaar over de onvriendelijke houding van president Obama tegenover het bedrijfsleven. Obama, pragmaat of opportunist, heeft Immelt omarmd en deel gemaakt van zijn commissie om bedrijfsbelastingen te hervormen. Reken er niet op dat GE er slechter van wordt.

Het is mooi journalistiek verhaal over een gecorrumpeerd systeem. Eerder deze week schreef ik over regulering en hoe gevaarlijke of potentieel kostbare industrieën (zoals de banken en GE met zijn grote financieringspoot) er alles aan doen om regulering te dwarsbomen. Daarvoor gebruiken ze lobbyisten. Ze zijn oneindig veel sterker dan politici ooit kunnen zijn. Ze winnen altijd. In Nederland zijn de cijfers wat lager maar ik twijfel er niet aan dat de praktijk niet zo gek veel verschilt. Laten we onszelf niet voor de gek houden.

Het verhaal suggereert ook de hervorming die nodig is – en die Reagan, ere wie ere toekomt, doorvoerde in 1988, mede geïnspireerd doordat GE ook toen al van alle aftrekposten profiteerde – namelijk het wegwerken van alle uitzonderingen regels en een simpele, relatief lage belastingvoet. Misschien gaat het gebeuren. Je weet maar nooit waar Obama en de Democraten de moed vandaan halen om Republikeinen en de Amerikaanse Chamber of Commerce te confronteren met hun schadelijke praktijken. Ik betwijfel het. En het is verstandig om de zaken in de gaten te blijven houden. Binnen tien jaar na de nieuwe regels voor GE in 1988 hadden ze het systeem opnieuw naar hun hand gezet.

Lees hier het artikel in de New York Times.

Dit stuk staat ook op amerika.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (72)