15.650
120

Schrijver en boekwinkelier

Steffy Roos du Maine (1986) opende vorig jaar haar boekwinkel Books & Bubbles in Amsterdam en in oktober kwam haar boek Van Outsider tot Oud-Zuider uit bij Prometheus.

Hoe de gemeente Amsterdam mijn bedrijf om zeep hielp

'Als Amsterdam een bloeiende economie wenst met creatieve ondernemers, zou ze wellicht iets aan die regeltjes moeten doen'

Anderhalf jaar geleden opende Steffy Roos haar boekwinkel ‘Books & Bubbles’ in Amsterdam. Alles keurig volgens het boekje, dacht ze, totdat vorige week haar hele droom in duigen viel. Maar waarom eigenlijk?

Vrijdagochtend belde Tessa van de gemeente, afdeling Vergunningen Drank & Horeca: “Wat u met Books & Bubbles doet, dat mag niet. Het is niet toegestaan om de ruimte te verhuren wanneer er alcohol wordt gedronken.” Even denk ik nog dat alles op een misverstand berust. Helemaal wanneer ze verwijst naar het artikel in Trouw, waarin ik totaal verkeerd ben geciteerd. De journalist belooft in zijn telefoontje het stuk ter goedkeuring te mailen, maar doet dit niet. “Een haastklus”, mailt hij later terug als ik om uitleg vraag en wijs op de verkeerde quotes.

Onzin
In het krantenartikel lijkt het alsof ik verwacht dat mensen tijdens feestjes boeken komen kopen. Onzin natuurlijk, want tijdens de ‘feestjes’ in Books & Bubbles (events zoals cursussen, schrijfworkshops, private dinners) ben ik zelf niet aanwezig. Ik verhuur alleen de ruimte, mensen nemen zelf drank en hapjes mee, er zou niet eens een boek gekocht kunnen worden.

Ik probeer Tessa uit te leggen dat het zo niet bij ons gaat. Want dat dat niet mag in regeltjes-Nederland wist ik. Vraag me niet waarom je tijdens een feestje geen boeken mag verkopen, maar dat is in ons land niet toegestaan, dus dat gebeurde ook niet. Ik legde Tessa uit dat ik voordat ik begon met Books & Bubbles langs de gemeente ben geweest en alles wat ik nu doe heb overlegd met de ambtenaar. Dat ik daar zelfs het voorbeeld heb gegeven van de ruimte verhuren voor champagne tastings. Het doet er niet doe. Als ik het verhuur mag er geen alcohol in het pand zijn. Punt.

Very fucking useful
Ik heb een paar uur gehuild, de documenten die Tessa mailde doorgelezen en wat research gedaan. Dit is hoe het waarschijnlijk is gegaan:

1. Ik ben in oktober 2012 bij de gemeente geweest. Mijn plan voor de boekwinkel overdag en het verhuren van de ruimte ’s avonds (waar alcohol wordt gedronken) voorgelegd, de ambtenaar was lyrisch enthousiast. “Ik vind boekwinkels maar saaie bedoeningen normaal, dit klinkt super!” Ook de naam Books & Bubbles vond hij ‘geweldig’.
2. In 2013 is de Drank en Horecawet veranderd, onder meer qua handhaving, en waarschijnlijk had de ambtenaar destijds geen idee.
3. Pas “sinds kort zijn er hele handige boekjes bij de gemeente waarin alles duidelijk staat uitgelegd”, vertelt Tessa opgewekt. Dankjewel Tessa voor dat boekje vrijdagmiddag in mijn mail, very fucking useful om daar nu mee aan te komen.

@#$%^&*()(*&!!!
Wat er nu gebeurt? Ik stop binnenkort met Books & Bubbles. Zoals ik al eerder schreef zou ik van de boekverkoop alléén nooit kunnen leven. De events eromheen -die voor bestaansrecht zorgden – zijn nu niet meer mogelijk, of ik moet een horecavergunning aanvragen. Maar dan moet ik twee wc’s bouwen met minstens drie deuren. Want stel je voor dat je als meisje achter een jongen moet wachten als je moet plassen. Of dat de deur zomaar openvliegt als je op de WC zit en iedereen je kan zien, broek naar beneden en alles. OMG!

Maar dat kan allemaal financieel niet uit. Dus houden we ermee op. Moet ik een nieuwe huurder voor het pand zoeken. Alles verkopen, weggooien, weggeven. Mijn geliefde bloemetjes behang gedag zeggen. Wat ik daar van vind? @#$%^&*()(*&!!!

Kutter dan kut
Nee, maar werkelijk, als Amsterdam een bloeiende economie wenst met creatieve ondernemers, zou ze wellicht iets aan die regeltjes moeten doen. En als ze dat niet belangrijk vindt en wil dat iedereen zich aan de regeltjes houdt, dan lijkt het me handig eerst je eigen ambtenaren goed te instrueren. Maar goed, daar heb ik natuurlijk niets meer aan. Books & Bubbles moet ophouden te bestaan en dat is kutter dan kut. Haast onwerkelijk als je bedenkt dat ik nog geen anderhalf jaar geleden weken heb lopen klussen en verven als een malle, de winkel vervolgens geweldig goed werd ontvangen, en nu alweer ten onder gaat.

Het was een prachtig avontuur en ondanks dit jammerlijke einde ben ik blij dat ik het allemaal meegemaakt hebt. Nu ga ik heel veel drinken en vast nog veel vaker huilen, en me daarna vol nieuwe energie richten op JBL&Gschrijven, eindelijk wat meer oefenen met DJ’en en reizen (ja, nog meer!).

Books & Bubbles is nog niet dicht en zal als boekwinkel blijven bestaan totdat ik een nieuwe huurder voor het pand heb gevonden. Tot die tijd is dus iedereen méér dan welkom om de boel helemaal leeg te kopen. Of om gezellig een kop thee te komen drinken.

Geef een reactie

Laatste reacties (120)