676
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hoe de stad meestal funest is voor monogamie

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Het sprookje van de stadscoyote

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Wat wij mensen van de Amerikaanse coyotes die in steden leven kunnen leren is me niet helemaal duidelijk, maar stadscoyotes gedragen zich niet zoals andere zoogdieren die in de stad belanden. Ze blijven namelijk volkomen monogaam. Even voor de goede orde: coyotes komen in Noord Amerika voor en zijn neefjes van de wolf. Ze leven in het wild en de stad is niet hun natuurlijke leefomgeving, maar omdat de stad oprukt, komen ze daar ook terecht.

Onderzoekers uit Chicago vingen coyotes die in de stad terecht waren gekomen en gaven ze een halsband met een radio erin. Tien jaar lang volgden ze de coyotes en ontdekten dat ze in paren leven en het daarbij houden. Dat is geheel anders bij andere zoogdieren die in steden belanden. Die worden (mochten ze in natuurlijke omgeving nog wel monogaam zijn geweest) in de stad polygaam. Vossen doen dat bijvoorbeeld.

In de steden is er veel te eten en de vrouwtje coyotes krijgen daardoor grote nesten. Die zou ze nooit in haar eentje groot kunnen brengen. Maar papa-coyote helpt trouw bij het voeden en opvoeden van de kleintjes. Hij herkent ook alle puppy’s en weet dat die van hem zijn. Het mannetje houdt kapers op de kust uit de buurt en in de vruchtbare periode zijn mannetje en vrouwtje onafscheidelijk. Ze gaan pas uiteen als een van de twee sterft.

Wat zouden Amerikanen daarvan geleerd hebben? Ik weet het niet: een van de succesvolste bars met schaars geklede meiden die op de bar dansen in de VS (en in toenemende mate populair wereldwijd) heet Coyote Ugly. Misschien toch niet helemaal begrepen wat de exacte leefstijl van een coyote is?

Het weetje van zondag nalezen: Voel je je schuldig of ben je teleurgesteld?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter

Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie