1.186
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hoe doen vader Willem-Alexander en moeder Maxima dat?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over hard werken en voor de kinderen zorgen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

We zijn er ondertussen wel achter dat biologische aanleg niet bepalend is voor de kansen op een mooie carrière voor vrouwen. Als er al verschillen zouden zijn dan zijn die bovendien gemakkelijk op te lossen als men dat wil. Toch blijkt het steeds weer verdraaid moeilijk voor werkende vrouwen door dat ‘glazen plafond’ heen te komen: je krijgt wel de mogelijkheden voorgehouden, maar in werkelijkheid zijn de barrières groter dan voor mannen. Amerikaans onderzoek laat zien dat het voor wat betreft de VS samenhangt met de overwerkcultuur.  Wat zou je ervan kunnen leren voor de Nederlandse situatie?

In de VS is er inderdaad sprake van een overwerkcultuur. De hoogste banen gaan samen met werkweken van 50 uur en nog meer en dat wordt steeds erger. Door de cijfers te analyseren ontdekte onderzoeker Youngjoo Cha dat het niet zo zeer een kwestie was van mannen of vrouwen, maar van mannen en vrouwen zonder kinderen versus vrouwen met kinderen. Vrouwen met kinderen waren oververtegenwoordigd in de beroepen waar lange dagen niet gebruikelijk zijn, terwijl ze in de beroepen waar je wel extra tijd moet investeren zijn ondervertegenwoordigd.

De reden lijkt dus nog al simpel. Vrouwen met kinderen willen vaker thuis zijn als de kinderen uit school komen en willen niet afwezig zijn als er thuis gegeten wordt. Vrouwen zonder kinderen hoeven zich daar geen zorgen over te maken en doen het ook in beroepen met veel overwerk – dus de hogere beroepen – erg goed. Cha noemt ter vergelijking Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland en Engeland waar banen nooit meer dan 48 werkuren per week bevatten. Daar zou het volgens haar dus gemakkelijker zijn voor vrouwen met kinderen.

Ik geloof er niet zo veel van, want in Nederland vinden we 48 uur toch net zo belastend als een baan die meer dan 50 uur van je eist, want er zijn altijd dingen die je ’s avonds nog even door moet lezen bij een veeleisend beroep. De grote vraag is wat mij betreft waarom mannen het niet normaal vinden om op tijd thuis te zijn voor de kinderen en vrouwen wel. Daarover kun je weer eindeloos discussiëren of het vrouwen eigen is zich daar verantwoordelijker voor te voelen door hun natuur of dat ze geconditioneerd zijn op het verheerlijken van de moederrol en dat het niets met natuurlijke aanleg heeft te maken.

Ik weet het niet precies en vindt onderzoeken interessant omdat ze tot denken aanzetten en niet omdat ze me de waarheid vertellen, want die ligt meestal in het midden. Maar hoe dan ook, vaders kun je ook wel wat sterker conditioneren om leuke dingen met hun kinderen te doen als die vrij zijn. Ik ben benieuwd: dat koningschap en koningingedoe, gaat dat er toe leiden dat vader Willem Alexander wat vaker vroeg vrij neemt en dat Maxima hem zegt de kinderen voor te lezen omdat zij nog even wat door moet lezen voor morgen? Of hebben ze aan het hof een speciale kindervoorlezer om dat te doen? En mogen de meisjes vanavond opblijven of is Joke van Leeuwen ingehuurd om ze tot het slapen gaan leuk bezig te houden?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: 
Apen, het zijn net mensen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)