Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe erg Nederland achterloopt op het gebied van verschillen tussen man en vrouw

  •  
17-06-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_e42b800803.jpg
Veel mensen kunnen het zich allemaal niet voorstellen en daarom gebeurt er niks
Dinsdag nam Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Kennisagenda Gender en Gezondheid in ontvangst. Gender is een term die al een jaar of 30 gebruikt wordt om aan te geven dat het bij het onderscheid tussen mannen en vrouwen niet alleen om verschillende geslachtsdelen gaat, maar om het hele package: de cultuur, wie we denken wie we zijn, wat we denken dat we moeten doen, de spelletjes die we met elkaar spelen, de manieren waarop we elkaar gevangen houden in de rollen die we menen te moeten spelen en ook wat we belangrijk genoeg vinden om geld aan te besteden om te onderzoeken.
Toen ik het las was ik even in de war. Daar waren we toch al wel veel langer mee bezig? Het kan toch niet dat we dat nu pas op de agenda gaan zetten? Ik ging ervan uit dat in Nederland, net als de rest van de wereld, de afspraken, onder andere gemaakt op de Vrouwen Wereld Conferentie van 1995 in Beijing, gewoon uitgevoerd had en in een agenda om had gezet. Of dachten we in Nederland dat al die wereldcongressen alleen maar bedoeld waren om te zorgen dat ze in andere landen zich eindelijk eens wat opener opstelden tegenover abortus en preventie van hiv, dat ze eindelijk eens serieuzere plannen ontwikkelden om de kraamvrouwsterfte omlaag te brengen, dat er eindelijk voorzieningen over seksuele gezondheid voor ongetrouwde vrouwen zouden worden opgezet?
Nee, de strategische doelstellingen van die conferentie gingen ook over een beter inzicht in gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen en de noodzaak voor meer onderzoek. Het grootste deel van het onderzoek naar werking van geneesmiddelen was bijvoorbeeld tot op dat moment uitgevoerd bij gezonde mannelijke proefpersonen. Daardoor was onduidelijk wat die middelen precies zouden doen bij ouderen, kinderen en vrouwen. Ik weet dat toevallig omdat ik elke twee jaar mijn boek ‘Medicijnen’ bijwerkte en met name voor dat soort dingen speciale aandacht had. Daarbij had ik dan bijvoorbeeld iets aan het werk van het in 1993 opgezette Women Health Initiative , dat opgezet was om te zorgen dat die verschillen in kennis en onderzoek naar gezondheid bij mannen en vrouwen snel kleiner zouden worden en uiteindelijk verdwijnen. Miljoenen zijn erin gestopt en de resultaten van het programma waren opzienbarend.
En dan nu, in juni 2015, lees ik dit op de website over die kennisagenda alsof het de ontdekking van de eeuw is:
De kennis van de gezondheidszorg is voor een groot deel gebaseerd op onderzoek onder mannen. Dat betekent dat er onvoldoende kennis bestaat over de specifieke verschillen tussen mannen en vrouwen, zowel somatisch, als psychosociaal. Het gebrek aan kennis over de betekenis van gender in de gezondheidszorg leidt tot onnodig hoge zorgkosten en een lagere kwaliteit van leven voor vrouwen en mannen.
Toch lees ik al meer dan 20 jaar prima artikelen over de verschillen in gezondheid bij mannen en vrouwen die uit Nederland komen en ken fantastische onderzoekers op dat gebied. Als ik de met zo veel aplomb aangekondigde kennisagenda zie met een boodschap die in 1990 niet zou misstaan, denk ik dat het vooral belangrijk is dat al dat onderzoek eerst eens serieus wordt genomen.
Vanmorgen hoorde ik op Radio 1 een interview over verschil in verantwoordelijkheid tussen mannen en vrouwen bij de zorg voor de kinderen en de interviewer vroeg “zijn die Nederlandse huisvaders dan niet zo behulpzaam?” Het leek of hij het zich nauwelijks voor kon stellen en dat is nu juist het probleem: veel mensen kunnen het zich allemaal niet voorstellen en daarom blijven we steken in een fase van agenda’s aanbieden. Nota bene agenda’s waarvan ik dacht dat ze al lang en breed uitgevoerd worden.
RTEmagicC_ivan_01.jpg.jpg
Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan ‘
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop regelmatig een Gezond Weetje:  klik hier voor een overzicht
cc-foto:  Bridget McKenzie

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.