905
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hoe gezond is de Top 2000?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Van 'Rehab' tot 'Suicide is Painless'

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Bij de supermarkt, in restaurants en ook op mijn autoradio klinkt het orgie van de nostalgie, de top2000 van 2012. Is het de soundtrack van Nederland? Veilige witte muziek, waarin wel de soulbroeders en –zusters uit de Verenigde Staten zijn toegelaten, maar de enige Afrikaan Mirjam Makeba is met een liedje uit het stenen tijdperk die de rest van de wereld mag vertegenwoordigen.

Ik weet het allemaal niet precies, maar ik dacht wel dat het grote thema van Nederland tegenwoordig de gezondheidszorg is. Hoe hoog staan de liedjes over zorg en gezondheid in deze populariteitsmeting van december dit jaar? Ik pakte de top2000 erbij en ging op zoek.

Dat viel niet mee. Ik was er heel wat meer tijd mee kwijt dan met het schrijven van een medisch informatief stukje. Misschien omdat ik daar meer van begrijp? Ik moest natuurlijk criteria vaststellen. Met de titels van liedjes zag ik mensen in de spreekkamer zitten. Don’t let me be misunderstood. Of: I don’t want to talk about it. Het is geheel afhankelijk met welke instelling je als patiënt de spreekkamer binnen stapt. Zelfs “U can’t touch this” is dan op een lijst te krijgen. Maar dat leek me allemaal te lolbroekerig.

Het eerste criterium was daarom dat het er niet met de haren bij moest zijn gesleept. Alle nummers over het hart doen dus niet mee. En dat zijn er veel zeg.

Er zat één dokter tussen. Dat was Dr. Hook die over Sylvia’s moeder zingt. Ik heb er lang over getwijfeld maar heb besloten dat het in de titel moet zitten en was blij dat Placebo niet in de lijst staat, want die was dan wel weer heel mooi geweest.

Het was echt niet gemakkelijk en ik ben blij dat ik met moeite een top10 uit die 2000 bij elkaar heb gekregen, die iets met het werk van de dokter (healing), een diagnose of een medicijn te maken had. Al ik er een conclusie aan moet verbinden dan denk ik dat Nederland in december helemaal niet met de zorg bezig is, maar zich verschuilt in een roze wolk van de herinnering aan een Nederland dat veilig was en niemand was er ziek.

Kortom, een Nederland dat helemaal niet meer bestaat.

Hier mijn lijst:
1.      (342) Amy Winehouse: Rehab
2.      (689) Michael Jackson: Heal the World
3.      (790) Marvin Gay: Sexual Healing
4.      (875) JJ Cale: Cocaine
5.      (1047) M.A.S.H: Suicide is painless
6.      (1332) Faithless: Insomnia
7.      (1380) Santana & John Lee Hooker: The Healer
8.      (1545) Roxy Music: Love is the drug
9.      (1767) The Fray: How to save a life
10.       (1818) Nirvana: Lithium


Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje:
Neem je eigen bord mee als je uit eten gaat

Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Reisgezel


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)