1.091
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hoe gezond is het huwelijk eigenlijk?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Ja, mannen hebben vrij veel baat bij het huwelijk, vrouwen veel minder

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Hoe gezond is het huwelijk eigenlijk? Heel wat mensen vinden het een ouderwetse instelling en niet meer van 2013, hoewel er jaarlijks nog enthousiastelingen zijn die in het huwelijksbootje springen. De vraag is voor veel onderzoekers: Heb je er eigenlijk wel wat aan? Er is al veel onderzoek naar verricht.

Het onderzoek dat deze week verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Behavioral Medicine moet de trouwlustigen beslist een dosis zelfvertrouwen geven. Wie getrouwd is zou langer leven. 

Gegevens van 4800 mannen, alleen maar witte mannen, (82%) en vrouwen (18%) die in de jaren 40 van de vorige eeuw werden geboren, werden daarvoor geanalyseerd.

Uitgangspunt was dat wie veertig wordt waarschijnlijk 83 jaar oud zal worden. Welke factoren belemmeren dat? Omdat er natuurlijk een hoop andere factoren een rol spelen bij de leeftijd die we uiteindelijk halen, werd gecontroleerd op persoonlijk eigenschappen zoals roken, lichaamsbeweging, alcoholgebruik en lichaamsgebruik. Bovendien waren de karaktereigenschappen van deze 4800 mensen bekend uit de tijd dat ze studeerden. Waren ze toen ze 20 jaar oud waren optimistisch, pessimistisch, depressief, sociaal, agressief? Dat zijn allemaal eigenschappen die de kans op het krijgen van hart- en bloedvatziekten vergroten.

Als dat allemaal werd meegewogen dan bleek dat mensen die op hun veertigste ongetrouwd waren korter leefden als wie getrouwd aan de middelbare leeftijd begon. Voor de nooit getrouwden was de kans eerder te overlijden twee keer zo groot en de mensen die wel getrouwd waren, maar gescheiden waren hadden 1,64 zo’n grote kan als getrouwde mensen.

Het klinkt allemaal zeer dramatisch, maar de eerste vraag is waarom er alleen maar witte mensen aan het onderzoek meededen. Voor een deel moet dat te maken hebben met het feit dat de gekozen populatie bestond uit een aantal studenten bestond. Werden er in de jaren veertig nog geen zwarte mensen op de universiteiten toegelaten en konden ze die daarom niet selecteren? En gaat dat zelfde voor een deel op voor vrouwen, want in totaal zitten er maar 576 vrouwen in de onderzoeksgroep tegenover 4224 mannen. In het onderzoek werd alleen naar huwelijk gekeken en de vraag dringt zich op: hoe gaat het om samenwonenden stellen?

Het lijkt er op dat zo’n onderzoek wel een zekere samenhang aantoont, maar geen oorzakelijk verband. Er zijn veel meer onderzoeken naar dit onderwerp gedaan en het is niet zo dat we er niets over weten. Ja, mannen hebben vrij veel baat bij het huwelijk, vrouwen veel minder. Het idee daarachter is dat mannen slecht zijn in het onderhouden van sociale contacten, vrouwen doen dat veel beter. De enige vertrouweling voor een man is vaak zijn partner, terwijl een vrouw in de regel een wat groter netwerk heeft om belangrijke zaken te bespreken.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Vertrouwen op die mooie bruine ogen?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)