783
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hoe groter de bruiloft, hoe beter het huwelijk

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over trouwen en geluk

Een van de uitkomsten van dit grote onderzoek – dat hoe meer mensen er op je bruiloft aanwezig waren des te gelukkiger je huwelijk zal zijn – doet denken aan de veelheid van nonsensonderzoeken die ik dagelijks zie passeren. Toch blijkt het National Marriage Project van de University of Virginia een hoop interessante inzichten op te leveren op het gebied van ervaringen voor je huwelijk en de kwaliteit later.

Het onderzoek begon in 2007 en 2008 toen er 1000 ongetrouwde mannen en vrouwen tussen 18 en 34 jaar werden gerekruteerd. Na vijf jaar en elf golven van interviews en verzamelen van gegevens waren er uiteindelijk 418 getrouwd en met de gegevens van die 418 mensen gingen de onderzoekers aan de slag.

Glijrelaties
Wat was nu het allerbelangrijkste wat eruit kwam? Dat is waarschijnlijk het verschil tussen glij- en keuzehuwelijken. Even verhelderen. Bij die glijrelaties werd er nooit een bewuste beslissing genomen om bij elkaar te blijven en dus gleden de partners in een huwelijk, terwijl bij een keuzehuwelijk de partners een duidelijke beslissing namen en spraken over de gevolgen ervan. De kwaliteit van de keuzehuwelijken was uiteindelijk het beste.

Als het om werk gaat word je beter als je veel werkervaring hebt, maar in het huwelijk blijkt dat als je veel romantische ervaringen had voor je huwelijk, de kans op minder kwaliteit groter is omdat je zo goed kunt vergelijken. Je weet wat er mogelijk is op het gebied van conflictmanagement (erg noodzakelijk in relaties), seksuele capaciteiten, aantrekkelijkheid, communicatie en als je met weemoed terug gaat denken aan hoe leuk het met die ander was, dan wordt het nog een heel gedoe om het in je nieuwe relatie leuk te houden.

Ongunstig effect
Trouwens ook kinderen uit een vorig huwelijk hebben – vooral bij vrouwen – een ongunstig effect op de kwaliteit van de nieuwe relatie. Leuke informatie allemaal – voor zo ver het iets waard is – maar nu even die bruiloft. De proefpersonen werden in drie groepen ingedeeld: 50 of minder mensen op je bruiloft, 51 tot 150 bij het feestje, en meer dan 150 gasten die dansen en je drank opmaken. De gehuwden met dat grote feest gaven significant meer geluk in hun relatie aan (47 procent tegen 37 procent en 31 procent).

Hoewel ik zelf drieënveertig jaar geleden getrouwd ben met daarbij vier mensen aanwezig (nog een gelukje dat mijn vrouw Marion er in ieder geval bij was) ben ik nog altijd tevreden. Maar ik snap het helemaal over die echte beslissing en ik begrijp ook dat zo’n echte beslissing ook kan leiden tot een duidelijke ceremonie met veel mensen erbij.

Echte beslissingen zorgen voor minder twijfel. Laat nooit de twijfel bestaan of je wel de juiste beslissing hebt genomen, want anders word je nooit gelukkig. Dit is het: dit is de persoon waar ik altijd mee wil leven, vrijen, ruzie maken, films bekijken. En geen ander.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie