1.781
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hoe herken je de ideale tijd om seks te hebben?

Vrouwen die ovuleren bewegen toch anders ... En mannen? Die herkennen de moves

Bij vrouwtjesdieren kun je zien wanneer ze vruchtbaar zijn. Ze presenteren zich met hun achterste omhoog voor passerende mannetjes. Hier, doe het nu, want dit is het beste tijdstip. Handig voor de voortplanting.

Aangenomen werd dat bij mensen de bronst niet bestaat. Maar, als je een druk leven hebt, wanneer moet je dan de liefde bedrijven? Als je kinderen wilt kun je wel elke dag je verdorie gaan inspannen. En je moet je werk nog af of je boek nog uit. Helpt de natuur niet een beetje om te zorgen dat je je niet al te veel uit hoeft te sloven? Of moet je een app downloaden die je op de hoogte brengt dat de 6de augustus de ideale dag is om het te doen?

Er zijn al heel wat onderzoeken gedaan om te zien of de mens toch niet ook iets van een bronst vertoont. Deze week was er iets dat het toch duidelijk aantoont. Ook bij mensenvrouwen bestaat de bronst

Er is jaren geleden al onderzoek gedaan waaruit bleek dat lapdancers die ovuleren grotere fooien krijgen van de klanten. Meer fooi dan dansende vrouwen die niet ovuleren en zeker meer dan vrouwen die aan de pil zijn. In het algemeen bevinden die klanten en de lapdancers zich nogal dicht bij elkaar – de dames doen hun dansje bij de heer op schoot – en het zou zo kunnen zijn dat het door de geur komt. Het wordt dan niet door het gedrag van de vrouw veroorzaakt. Dat wordt ook bevestigd door onderzoeken met gedragen t-shirts van vrouwen. Die van ovulerende vrouwen vinden mannen lekkerder ruiken en de dames op de pil kunnen het wel vergeten.

In dit nieuwe onderzoek werden 40 vrouwen (tussen 19 en 33 jaar oud) in dezelfde jurk en het haar op de zelfde wijze gekapt in silhouet gefilmd. Die filmpjes werden aan 200 mannelijke studenten getoond. Hé, weer studenten, zal je denken. Nou ja, dat maakt in dit onderzoek niet zo veel uit. Als het maar mannen zijn. Ze wisten niet waar het in het onderzoek om ging. Ze moesten vertellen wie van de dansende silhouetten ze het aantrekkelijkst vonden. De voorkeur ging erg uit naar de vrouwen die net ovuleerden en dus op hun vruchtbaarst waren. Het zou toch sterk zijn als ze het signaal met hun neus opvingen. Het moest dus wel door het gedrag van de vrouwen komen: die kennen de moves. In de bronst dansen ze anders. De natuur helpt dus toch een beetje. App overbodig.

Bedenk me trouwens nu dat het ook wel weer handig is als het niet zo duidelijk is wanneer een vrouw vruchtbaar is. Dan zijn vrouwen altijd aantrekkelijk voor de zaadspreiders en beperken ze het vrijen niet tot die ene keer in de maand. Elke dag vrijen en dus elke keer een oxytocine (knuffelhormoon) uitstoot. Dat is goed voor de bonding en dus voor de monogamie. En voor je huid, je hart, je stemming. Daar moeten we nog eens wat meer over nadenken.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Gaan vrouwen vaker vreemd?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)