Laatste update 19:42
616
4

Schrijver, performer

Ferdy Karto is een schrijver, producent en performer met een voorliefde voor verhalen. Zijn eerdere publicaties als 'Liquorice Man', 'Land' en 'De eigenaardige Weelde' zijn schetsen van - soms kolderieke - menselijkheid. Zijn werk kent een rijke verbeelding, altijd met het doel te raken en het immaterieel erfgoed te vergroten.

Hoe herken je een pop-halfgod?

Volgende maand viert 'Little' Richard Wayne Penniman zijn 85ste verjaardag. Een man die de pophistorie kleur heeft gegeven

Blueslegende Muddy Waters kreeg in de jaren 60 van de vorige eeuw platen teruggestuurd. Aangeslagen fans geloofden niet dat dit het werk was van het blueskanon. Na diens dood werd zijn nalatenschap pas duidelijk. Hopelijk kunnen we onze erkentelijkheid nog delen met een veteraan die een gigantische impact heeft gemaakt in de popmuziek. Volgende maand viert ‘Little’ Richard Wayne Penniman zijn 85ste verjaardag. Een man die de pophistorie kleur heeft gegeven.

Excentrieke verschijning met gepommadeerd haar
De smaak voor het performen wakkerde aan in Richard’s tienerjaren, op het podium voor het gospelkoor. Hij smeedde zijn showmanship in de opvolgende jaren, altijd met een typerende hoge energie, dat zijn publiek in vuur en vlam zette. Little Richard is één van de weinige artiesten uit halverwege de vorige eeuw die met zijn muziek over de kleurgrens ging. Voor het eerst kwamen wit en zwart samen in één concertgebouw. Weliswaar werden zij gescheiden bij binnenkomst (respectievelijk de parterre en het balkon), maar na het einde van het program kwamen iedereen samen op de dansvloer om te dansen op ‘Slipin’ and Sliding’, ‘Long Tall Sally’ of de megahit ‘Tutti Frutti’.

Onstuimige sound
De jaren 40 en 50 brachten mierzoete liedjes. Richard’s muziek was onbesuisd en had een diepe groove. James Brown claimde zelfs dat Richard grondlegger is van de Funk. Richard’s sound en verschijning op het podium waren waanzinnig aantrekkelijk. Een blanke jongen uit Tupelo vond zo de gouden formule: zijn zwoele stem en deze Rock’n’Roll muziek. Ook een groepje Engelse jongens toonde een bijzondere interesse in Richard’s muziek. Pat Boone, Buddy Holly, Sam Cooke, Tina Turner, Bob Dylan, Elton John, Rod Steward, David Bowie, Patti Smith, Lou Reed, Jerry Lee Lewis, Jon Bon Jovi, Outkast, Bruno Mars; de lijst van artiesten die erkennen door Richard te zijn beïnvloed is eindeloos. Je weet dat je aanzien hebt in de popwereld wanneer zowel de Beatles als de Rolling Stones in de jaren 60 jouw show openen. Of zoals George Harrison ooit tijdens een awardshow zei, terwijl hij naar Little Richard in het publiek wees: ‘It’s all his fault, really.’

Queer
Flamboyant: zo is Richard te noemen. Kekke jasjes, feilloos witte tanden en een opvallende styling. Al in zijn late tienerjaren vind Richard zijn plek in de Vaudeville- en Dragscene. Hij experimenteert er op los. Zijn seksuele oriëntatie kwam hem duur te staan. Mishandelingen van leeftijdsgenoten, maar vooral van zijn vader, zijn een consequentie. In de loop der jaren hebben vele muziekinstituten hem geprobeerd acceptabeler en verkoopbaarder te maken door hem te labelen als biseksueel. “Ik ben altijd al homoseksueel geweest,” verkondigde Richard.

Great Gosh A’mighty
Na het overlijden van Prince (door Richard overigens een creatief genie genoemd), werd er op social media een meme verspreid: “can somebody please bubble wrap this man? He’s all we got.” Bijgevoegd: een foto van Stevie Wonder. Gelukkig is Richard er ook nog. In zijn leven heeft hij de kleine artiesten groot zien worden en weer zien vervagen, of simpelweg heengaan. Richard, met zijn gekerm, zijn hoge uithalen, zijn showmanship, shuffle ritme, teksen vol suggestieve bijbetekenissen, daverende charisma, zijn zelfspot (getuige zijn zelfpersiflage in films en autoverzekering-reclames), zijn openheid (in de jaren 60 noemde hij zichzelf ‘Little Cocaine’), zijn spirituele missie en vooral zijn kunst om mensen van diverse pluimage bij elkaar te brengen en de ‘Heeby Jeebies’ te geven. Alvast van harte gefeliciteerd.


Laatste publicatie van Ferdy Karto

  • The Astonishments of Stork Mayfield

    2018


Geef een reactie

Laatste reacties (4)