6.998
67

Kunstenaar

Milan Smidt (1989) is een kunstenaar uit Groningen.
Hij observeert.
Deze observaties legt hij vast in schilderijen, beelden, maskers en soms in woorden.

Hoe het Westen graag de messias uithangt

Over het verbergen en witwassen van de rijke Afrikaanse geschiedenis 

Ken je koning Leopold II van België? Die van 1885 tot 1909 Congo plunderde? In wiens naam 10 miljoen Congolezen werden afgeslacht voor rubber en ivoor? De man wiens torenhoge ruiterstandbeeld op het Troonplein in Brussel prijkt? Het is maar een voorbeeldje.

Liberaal, barmhartig, vredestichtend Westen. Wij die onszelf op de borst kloppen voor onze hulp aan Afrika, maar onze ‘vrijgevigheid’ als dekmantel gebruiken om het continent ononderbroken te blijven plunderen. Wij lijken schrikbarend veel op onze slavendrijvende voorouders. Laat me vertellen waarom. Sub-Sahara-Afrika ontvangt elk jaar 122 miljard euro aan leningen, investeringen en ontwikkelingshulp. Maar in diezelfde periode verliest dit gebied 175 miljard euro. Dat betekent dat er ieder jaar 53 miljard euro Afrika uit wordt gesluisd. Hoofdzakelijk naar de landen die de ‘ontwikkelingshulp’ bieden.

Misleidende termen als ‘Derde Wereldschuld’ keren mijn maag om. Honderden jaren lang al wordt Afrika geplunderd, wordt haar volk ontvoerd, vermoord, verkracht, vernederd en tot slaaf gemaakt. En hier in het Westen hebben wij het lef om te zeggen dat Afrika óns schuldig is. 

We behandelen het continent als een verstandelijk beperkt kind dat alle ‘hulp’ kan gebruiken. Maar wij prikken met een vieze stok in een oude, door ons gemaakte wond. ‘Kijk eens hoe ontstoken het raakt. Stuur ze een pleister en prik nog wat dieper.’ 

Zouden we weg gaan dan zouden we het continent een dienst bewijzen. Maar wie zou er nou niet een paar leugentjes onder het Europese volk willen verspreiden voor 53 miljard per jaar plus een messiascomplex?

Ondertussen wordt Afrika’s rijke geschiedenis verborgen. ‘Reparatieprogramma’s’ zoals het Amerikaanse ‘Black History Month’ beginnen elk jaar weer opnieuw met slavernij als het begin van de zwarte geschiedenis. (daarvoor renden die zwartjes naakt rond in de jungle.)

Informatie over zwarte uitvinders, kunstenaars, leiders, wetenschappers, dokters enz. enz. wordt nog steeds stelselmatig onder het tapijt geveegd of ‘witgewassen’. Zowel in Amerika als in Europa.

Wat weten wij hier nou over Afrikanen behalve de karikaturen en stereotypen die we zelf gemaakt hebben? (Zoals Zwarte Piet, elke ‘token black guy’ uit Hollywood, of zwarte kindjes met vliegen in hun ogen en een gironummer eronder.)

Zelfs een hoogleraar zei dit jaar over het racistische karikatuur Zwarte Piet: “Wees blij dat je ook eens een positieve connotatie met zwart ziet”. Als zelfs een ‘geleerd’ persoon zo overweldigend onwetend is, wat kan je dan eigenlijk nog verwachten van de gemiddelde burger. 

Als het doel werkelijk ooit was om een eerlijk beeld te tonen van de geschiedenis van de wereld (en dus ook van Afrika), waarom horen of lezen we op school dan nooit over bijvoorbeeld Haile Selassie (Wie?), heerser van Ethiopië, vrijheidsstrijder en afstammeling van de Bijbelse koning Solomon. 

Of over de Afrikaanse Hannibal, één van de grootste veroveraars die de wereld ooit gekend heeft. En wie heeft er op school geleerd dat de oude Egyptenaren zwarte Afrikanen waren (wat alleen al te zien is aan de mummies die kroeshaar hebben)? 

En wie leerde op school over het Ishango-bot uit het huidige Congo, het vroegste wiskundige document uit de wereldgeschiedenis? Dat staat toevallig allemaal niet in onze objectieve onbevooroordeelde geschiedenisboeken.

Ik zou het nog kunnen hebben over de 14de-eeuwse Mansa Musa, koning van Mali, die rijker was dan de Rothshilds nu zijn, en zijn invloed op onze politieke systemen nu. Ik zou de uitvinder Lewis Latimer kunnen noemen, die de gloeidraad ontwikkelde waardoor Edison’s gloeilamp überhaupt een succes kon worden. ik zou nog zo veel kunnen noemen. Maar ons neokoloniale westen is te jaloers en te trots om te accepteren dat zwart gelijk is aan wit. 

Er zijn talloze belangrijke zwarte mensen, ook in onze eigen Europese geschiedenis, waar wij nog nooit van gehoord hebben. En er zijn talloze misdaden tegen Afrikanen begaan en nog steeds gaande waar wij niet de verantwoordelijkheid voor nemen.

Houd je oogkleppen maar op, Westen. Laat de Hitler van Congo maar als een held op het Troonplein in Brussel staan. Stort nog een paar euro op giro 555 terwijl er elk jaar 53 miljard euro aan winst bij je binnen stroomt. Zorg dat de waarheid nooit algemeen erkend zal worden. En leer je kinderen nooit over zwarte uitvinders, koningen of helden. En wees vooral heel beledigd als iemand je racistisch noemt.

Geef een reactie

Laatste reacties (67)