Laatste update 22:01
2.403
7

Kunstenaar

TINKEBELL is kunstenaar. In 2005 studeerde zij af aan de afdeling design van het Sandberg Instituut te Amsterdam. In 2004 verkreeg ze landelijke bekendheid met een handtas die zij gefabriceerd had van het bont van haar eigen kat. Begin 2008 deed ze opnieuw van zich spreken met de tentoonstelling Save the pets, waarbij ze in galerie Masters in Amsterdam, 95 hamsters tegelijk liet rondlopen in zogenaamde hamsterballen. Zij wilde hiermee laten zien hoe mensen omgaan met hun huisdieren. Haar werk leverde meermalen een storm aan publiciteit en kritiek op, inclusief haatmail en doodsbedreigingen. Een deel van deze haatmail en doodsbedreigingen werden gepubliceerd in het boek Dearest TINKEBELL uit 2009. Ook publiceerde zij het boek 'De Duitsers zijn uitgeschakeld'. In 2018 publiceerde ze een boek over haar ervaringen in het Japanse kernrampgebied: Het gevaar van angst – hypochonderen in Fukushima.

Hoe in de Beurs van Berlage de kunst van Banksy verkwanseld wordt

Een video over de onbedoeld hilarische bijschriften bij de kunstwerken van Banksy in deze 'allerslechtste tentoonstelling ooit'

Tinkebell bezocht de commerciële tentoonstelling ‘The Art of Banksy’ in de Beurs van Berlage. Die expositie is samengesteld door Steve Lazarides, voormalig agent van de Britse kunstenaar. Op die tentoonstelling is wel het een en ander aan te merken, constateert Tinkebell:

Ik zou nu een aardig stukje kunnen schrijven over de samenstelling, de inhoud en de opbouw van de tentoonstelling die, toen ik er was, behoorlijk druk bezocht werd en naar ik begrepen heb ook in de afgelopen maanden een behoorlijke publiekstrekker is geweest. Ik zou iets kunnen vertellen over hoe een deel van de tentoonstelling bestaat uit steeds de zelfde posters en foto’s, dan weer op de muur geplakt en dan weer aan waslijnen in de ruimte gehangen. Ik zou iets kunnen zeggen over dat een aantal werken twee keer te zien was op verschillende plaatsen in het gebouw. Over het kitscherige behang met baksteen-motief op de muren. Over de curator die er trots op lijkt te zijn dat Banksy, de kunstenaar zelf, niet bepaald blij is met de expositie. Over de dure entree kaartjes. Over dat niets van de opbrengst naar de kunstenaar zal gaan.

Maar dat doe ik niet.

In plaats daarvan heb ik een filmpje gemaakt (montage door Linda Zwart) waarin ik wat bijschriften voorlees van de bordjes die naast de werken in de tentoonstelling hangen. Volgens de verkoopmevrouw uit de giftshop allemaal geschreven door Steve Lazarides himself. Iets dat ik niet heb kunnen verifiëren, maar het zou zo maar waar kunnen zijn.


Laatste publicatie van Tinkebell

  • Het gevaar van angst

    Hypochonderen in Fukushima

    2018


Geef een reactie

Laatste reacties (7)