6.640
149

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Hoe je meer draagvlak krijgt voor asielzoekerscentra

Wassenaar, Aerdenhout, de Apollolaan…

Staatssecretaris Dijkhoff wilde van de ene op de andere dag een lege kazerne in Weert omvormen tot asielzoekerscentrum. Dat hield het college van die Limburgse stad voorlopig tegen. Eerst moet de gemeenteraad erover beslissen. Ook is draagvlak nodig onder de bevolking.

Niet dat Weert saboteert. De raad komt dinsdag al vervroegd bijeen en Dijkhoff heeft al zijn dankbaarheid tot uiting gebracht voor de snelle én zorgvuldige manier waarop de lokale politici te werk gaan.

Wij zullen de komende weken nog veel verontwaardigde burgers te zien krijgen die hun nood klagen over de komst van verborgen jihadstrijders, met testosteron opgevulde jonge mannen en boerkadraagsters in hun rustige dorp. Ze zijn niet tegen vluchtelingen, zullen ze zeggen, maar dan moeten het wel échte zijn en vooral minder want zoveel nieuwkomers kan hun gemeenschap niet aan. Ook durven de vrouwen en dochters na zonsondergang niet meer de straat op. 

En alles zal neerkomen op het arme hoofd van de hipster Dijkhoff, de man die op de tv zei: “Je hebt mensen met plannen waarvan iedereen zegt: ‘Ze zijn maar zo zo’ en je hebt mensen zonder plannen. Dan hoor ik liever bij mensen met plannen”.

Family of Ducks swimming by the HiltonDie man verdient meer draagvlak. Vandaar dit advies: open snel en opzichtig asielzoekerscentra in de volgende wijken en plaatsen. Als ze er al zijn, breid ze dan zo mogelijk uit. Ga er in ieder geval met draaiende camera’s op bezoek om te zien dat het goed is : Wassenaar, Aerdenhout, Gelders Rozendaal, Amsterdam Oud- en Nieuw-Zuid, liefst op de Apollolaan of bij het Hilton, Rotterdam-Hillegersberg, Rotterdam-Kralingen, Breda Het Ginneken De Bilt, Soestdijk, Maastricht Ceramique. U kent zelf in uw omgeving voorbeelden genoeg van zulke gemeentes, straten of wijken.  

Dat zou erg helpen. Daarmee zijn we er nog niet. 

Dan nóg zullen omwonenden hun bezwaren tegen de komst van asielzoekers in hun buurt blijven verwoorden. In dat geval is het van belang aan die bezwaren tegemoet te komen. Als de buren voor hun veiligheid vrezen, dan organiseer je behoorlijk politietoezicht in de buurt. En je plaatst bij wijze van spreken extra lantaarnpalen. Je organiseert ontmoetingen en open dagen zodat de nieuwe en oude bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Als je elkaar leert kennen, vallen veel angsten weg.

Voor verbouwingen, bestellingen en eten schakelt het asielzoekerscentrum principieel winkels en het mkb in de directe omgeving in. Europese regelgeving rond aanbestedingen wordt genegeerd, die van het Rijk opzij geschoven. Dit alles voor het hogere doel draagvlak en in andere landen trekken ze zich ook niets van zulke regels aan. 

Het is een kwestie van willen, organiseren en investeren, niet alleen in het asielzoekerscentrum maar ook in de omgeving. Dat kost geld, ja, maar het betaalt zichzelf terug. Wijk niet voor boze bewoners die asielzoekers alleen maar uit hun buurt wég willen hebben en voor de rest niks. Die verzinnen argumenten om onder zichzelf te blijven. Anders viel er met hen wel over tegemoetkomingen te praten. 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)

cc-foto: Erik Jaeger


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (149)